RS

Predstavnici Banje Luke i Međureligijskog vijeća potpisali sporazum o saradnji

banja luka medjureligijsko333

U Banjoj Luci djeluju sve veće vjerske zajednice, a kako je rekao, gradske vlasti na različite načine godinama sarađuju sa svakom od ovih zajednica.

Banja Luka nastoji promovirati saradnju, toleranciju i suživot, rekao je danas gradonačelnik tog grada Igor Radojičić, nakon što je s predstavncima Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji.

Podsjetio je i da je u njegovom programu iz 2016., prva rečenica bila – Banja Luka otvoren i prijateljski grad.

-I naslov aplikacije Banje Luke za Evropske prijestolnicu kulture 2024. je suprotnosti se privlače i igra se s našom istorijom i tradicijom koja je često bila na granici. Na ovom prostoru se stalno susreću istok i zapad, sjever i jug, različiti uticaji, kulture i civilizacije. Neka su traumatična uskustva, nekada bogata i lijepa, ali se Banja Luka nalazi na razmeđu različitih uticaja – rekao je Radojičić.

U Banjoj Luci djeluju sve veće vjerske zajednice, a kako je rekao, gradske vlasti na različite načine godinama sarađuju sa svakom od ovih zajednica.

Podsjetio je da su katolici Banje Luke nedavno obilježili veliki jubile dolaska trapista, s Islamskom zajednicom se radi na obnovi preostale neobnovljene u ratu devastirane džamije Araudije, očekuje i projekat obnove Sahat kule, pravoslavna crkva je obilježila 800 godina od autokefalnosti, podržavaju se aktivnosti Jevrejskog kulturnog centra…

Radojičić očekuje i da će ovo Vijeće predložiti nove projekte koji će biti na zadovoljstvo svih strana.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma izrazila je i Aleksandra Stevandić, predstavnica Jevjerske zajednice i predsjedavajuća Odbora za međureligijsku saradnju Banja Luka te istakla da Banja Luka s pravom treba da bude proglašena Evropskom prestolnicom kulture.

-Zadnjih godinu i po dana, koliko Odbor postoji u Banjoj Luci i kroz pet realizovanih projekata međureligiisjke saradnje, i Grad i Odbor su pokazali spremnost za prihvatanje različitosti i svih vjerskih zajendica na ovom prostoru – rekla je Stevandić.