Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši nogometaš

Nagradu predsjednika UEFA-e dobit će Eric Cantona

cantona2

Nagrada predsjednika UEFA-e prvi put je dodijeljena 1998. godine, da bio u dva navrata bila ukidana (1999. te 2015. i 2016. godine). No, od 2017. godine ponovo se dodjeljuje

Evropska fudbalska federacija (UEFA) u utorak je objavila da će nagradu predsjednika ove godine dobiti legendarni bivši francuski fudbaler Eric Cantona. U obrazloženju se ističe da će Cantoni priznanje biti dodijeljeno za posvećenost pomaganju u poboljšanju života drugih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagradu predsjednika UEFA-e prethodne dvije godine dobili su Francesco Totti i David Beckham. Ove godine veliko priznanje biće uručeno Canotni u četvrtak u Monacu.

“Ovom nagradom, ne samo da je prepoznata njegova karijera kao igrača velikog kalibra već mu odaje počast i zbog toga kakva je osoba. On je čovjek koji odbija kompromise, zalaže se za svoje vrijednosti, koje govori iz svoga uma i stavlja i srce i dušu kako bi podržao ono u šta vjeruje“, rekao je predsjednik Aleksandar Čeferin za internet stranicu UEFA-e i dodao:

“Nagradićemo vašu veličanstvenu karijeru i društvenu predanost koju ste pokazali od kada ste okačili kopačke o klin.“

Nagrada predsjednika UEFA-e prvi put je dodijeljena 1998. godine, da bio u dva navrata bila ukidana (1999. te 2015. i 2016. godine). No, od 2017. godine ponovo se dodjeljuje.

Danas 53-godišnji Cantona je profesionalno igrao fudbal od 1983. do 1997. godine. Počeo je Auxerreu, a zatim nastupao za Martigues, Olympique Marseille, Bordeaux, Montpellier, Nimes, Leeds United i Manchester United.

Naslov šampiona Engleske prvo je osvojio sa Leedsom, da bi potom sa klubom sa Old Trafforda došao do još četiri titule. Za reprezentaciju Francuske odigrao je 45 utakmica i postigao 20 golova.