Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici međunarodnih festivala odbacili tvrdnje ministrice Zore Dujmović

sarajevo_film_festival_zora_dujmovic

Predstavnici Internacionalnog teatarskog festivala MESS, East West Centra, Sarajevo Film Festivala, Balet Festa i Sarajevskih večeri muzike (SVEM) odbacili su u današnjem zajedničkom saopćenju tvrdnje federalne ministrice kulture Zore Dujmović da su institucije u Sarajevu “bošnjačke” te da Sarajevo misli samo na sebe i ne vodi računa o ostatku Federacije BiH.

Predstavnici ovih festivala naglasili su da dugogodišnja praksa nekih od najznačajnijih institucija i organizacija u kulturi govori upravo suprotno jer iako sa sarajevskom adresom, ove institucije i organizacije djeluju na više načina u cijeloj Federaciji BiH i suštinski su multikulturalne.

Kako su podsjetili, East West Centar je već više od 10 godina zastupljen u Federaciji BiH i BiH više nego u Sarajevu. East West je do sada igrao 67 predstava izvan Sarajeva u 37 gradova u cijeloj BiH, a u East West projektima su učestvovali saradnici iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog.

U projektima East West Centra do sada su učestvovali umjetnici i institucije iz 23 zemlje, a posebnu ulogu su imali eminentni umjetnici i institucije iz Hrvatske.

Kada je u pitanju Internacionalni teatarski Festival MESS, ovaj festival u proteklih 20 godina predstavio i sarađivao sa 47 zemalja sa svih kontinenata, od čega su realizirana 33 gostovanja najrespektabilnijih hrvatskih teatara.

Festival MESS je pored Sarajeva, imao svečana otvaranja u Zenici i 50-jubilarni put u Mostaru. Igrale su se predstave i izvodili programi u 11 gradova FBiH i BiH, a sa Festivalom MESS sarađuju umjetnici iz cijele BiH i rađene su koprodukcije s teatrima iz svih kantona u Federaciji BiH.

Hrvatska kinematografija jedna je od najprisutnijih i najnagrađivanijih na Sarajevo Film Festivalu. Program SFF-a ne prikazuje se samo publici u Sarajevu, već kroz program Operacije kino svake godine napravi turneju po cijeloj BiH.

Na Balet Festu su nastupili baletni ansambli iz Hrvatske, dok je na Sarajevskim večerima muzike SVEM samo od 2012. do 2015. iz Hrvatske je učestvovalo niz velikih umjetnika.

Kako je zaključeno u zajedničkom saopćenju, neke od najvećih bh. kulturnih institucija veoma su zastupljene u Federaciji BiH, a njihovi programi su u potpunosti multikulturalni te je istaknuto da ove institucije daju posebno važnu ulogu hrvatskoj kulturi.