Zeničani udisali 173,2 % zagađeniji zrak nego prošle godine

zenica zagadjenje (2)

U novembru je u Zenici u zraku zabilježena dnevna prosječna koncentracija sumpordioksida SO2 iznad 125 μg/m3, na mjernom mjestu “Institut“ čak 23 dana, na mjernom mjestu “Tetovo“ 22 dana i na mjernom mjestu “Crkvice“ osam dana, iako su samo tri dana dozvoljena prekoračenja u jednoj kalendarskoj godini.

Ovo su službeni rezultati mjerenja kvalitete zraka na području grada Zenice, koje je analizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.

Zabilježeno je povećanje prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 i to na mjernoj stanici “Crkvice“ za 36,2 posto, mjernoj stanici “Tetovo“ čak 98,76 posto, te na mjernoj stanici “Institut“ za 116,12 posto, u odnosu na oktobar.

zenica smog

Dnevne koncentracije lebdećih čestica u zraku su prelazile 250 μg/m3 na mjernom mjestu “Institut“ osam dana, dok na mjernom mjestu “Tetovo“ čak 16 dana.

Izmjerene su povećane vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici “Institut“ za 173,2 posto, a na mjernoj stanici “Tetovo“ za 138,8 posto u odnosu na oktobar 2015. godine.

Inače, nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 μg/m3 bude prekoračena u toku kalendarske godine.

zenica smog1

-Uočava se trend povećanja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernim mjestima Crkvice, Tetovo i Institut, kao i trend povećanja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na mjernom mjestu Institut i Tetovo – naveo je načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Smajil Durmišević.

Uočava se, dodaje, trend povećanja maksimalnih vrijednosti koncentracija SO2 na svim mjernim mjestima, kao i trend povećanja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu Tetovo, a smanjenje maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu Institut u odnosu na prošli mjesec.

Rezultate mjerenja zagađenosti zraka sumpordioksidom SO2 i lebdećim česticama na području grada Zenice, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane ZDK-a dostavio je Metalurški institut “Kemal Kapetanović”, koji je ovlašten za mjerenja zagađenosti zraka.