Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak

Predstavnici NVO prezentirali Schmidtu Principe za izmjene Ustava BiH

ngo

Visoki predstavnik pozdravio je aktivnosti civilnog sektora, ističući značaj i ulogu koje ove organizacije imaju kao glas građana Bosne i Hercegovine iz svih naroda i reda ostalih

Predstavnici nevladinih organizacija, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV), Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Društva za ugrožene narode, susreli su u OHR-u u Sarajevu s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Predstavnici ovih organizacija prezentirali su visokom predstavniku Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, koje je do danas podržalo više od 12.000 građana BiH putem web aplikacije www.izmjeneustava.com. Nevladine organizacije instistirale su da se neophodne ustavne promjene moraju bazirati na presudama međunarodnih sudova i demokratskim stečevinama EU koje važe u svim evropskim državama. Također, Schmidtu su uručena i otvorena pitanja nevladinih organizacija predstavnicima međunarodnih zvaničnika, posebno liderima SAD, EU, Ruske Federacije i državama koje imaju svoje ambasadore u PIC-u.

Visoki predstavnik pozdravio je aktivnosti civilnog sektora, ističući značaj i ulogu koje ove organizacije imaju kao glas građana Bosne i Hercegovine iz svih naroda i reda ostalih.

Istaknuto je da je u predstojećim procesima neophodno aktivnije učešće civilnog društva, posebno onih struktura koje se zalažu za uspostavu Bosne i Hercegovine na temeljima vladavine prava i odredbi Evropske konvencije o temeljnim ljudskim pravima i slobodama. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da uživaju ista prava i slobode koje važe za građane država Evropske unije.

Organizacije su iskazale punu podršku Uredu visokog predstavnika i njegovim aktivnostima koje će biti usmjerene na stabilizaciju prilika u bh. društvu i euroatlantskim perspektivama Bosne i Hercegovine.

Susreti organizacija i OHR-a biće nastavljeni uz konkretizaciju tema i otvorenih pitanja koja se tiču napretka Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za koordinaciju NGO.

ohr