Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavak opstrukcija

Predstavnici RS-a blokirali rad Komisije za saradnju sa NATO-om!

Foto: MVPBiH
Čelnici komisije (s lijeva na desno): Salko Beba, Josip Brkić i Aleksandar Goganović

Bosna i Hercegovina zbog opstrukcija iz RS-a u sjedište NATO-a u Briselu još nije uputila Program reformi za 2023.

Rad Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine za sada je blokiran, o čemu svjedoče informacije iz izvještaja o radu ove komisije koji će biti upućen Vijeću ministara, saznaje Fokus.

Naime, nakon uspostavljanja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine početkom 2023. godine, osim konstituirajuće, ova komisija je održala tek jednu sjednicu. Na toj sjednici, koja je sazvana za 12. decembar 2023., Komisija je trebala usvojiti Program reformi 2023., dokument koji se na godišnjem nivou šalje u sjedište NATO-a u Brisel.

Goganovićeva odluka

Međutim, kako stoji u izvještaju, dan prije održavanja sjednice zamjenik predsjedavajućeg Aleksandar Goganović (MOBiH) javio je da, usljed neslaganja unutar Ministarstva odbrane BiH oko njegovog statusa u Timu za implementaciju Programa reformi, neće učestvovati u radu Komisije. Tako, zbog nepostojanja potrebnog kvoruma (prisustva predstavnika iz reda srpskog naroda koji se nisu pojavili na planiranoj sjednici), sjednica nije mogla biti održana.

Kako je dalje navedeno, 25. marta ove godine zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić sastao se s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a (NATO DPRC) u Briselu.

Sastanku su prisustvovali i oba zamjenika predsjedavajućeg Komisije. Razmijenjene su informacije o provedbi aktivnosti u vezi sa Programom reformi 2023. Potvrđeno je da se očekuje da će Komisija uskoro usvojiti Program reformi za 2023. godinu, moguće već na sljedećoj sjednici Komisije.

Dokument na čekanju

Također, istaknuto je, Komisija bi trebala dobiti i zadatak da krene sa pripremom Programa reformi za 2024. godinu.

-Odmah nakon sastanka u Briselu, u skladu sa Poslovnikom o radu Komisije, 27. marta sekretarka Komisije je putem e-maila zatražila da se predsjedavajući i oba zamjenika izjasne da se usvajanje Programa reformi 2023 obavi putem dopisne sjednice, kako bi dokument što prije bio upućen u dalju proceduru usvajanja od strane Vijeća ministara. Svoju saglasnost su do kraja izvještajnog perioda dali predsjedavajući Komisije (Brkić) i zamjenik predsjedavajućeg Salko Beba (MOBiH) – kaže se u izvještaju. Time je očito da nedostaje saglasnost Goganovića, čime je ponovo blokiran rad komisije.