Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetska zdravstvena organizacija

Predstavnici SZO u posjeti UKC RS: Opasnost nije prošla

szo-ukcrs

Sezonski grip, početak školske godine, okupljanja u zatvorenom mogli bi dovesti do povećanja broja oboljelih ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera, poručili su iz SZO

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su danas posjetili Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, upozorili su da se u borbi protiv koronavirusa ne smije spustiti gard dok ne bude dostupna sigurna vakcina, javlja Anadolu Agency (AA)

Victor Olsavszky, šef Kancelarije SZO za BiH, rekao je da se situacija s povećanjem broja oboljelih koja je počela u julu, na određen način stabilizovala i zdravstveni sistem se još uvijek može boriti.

“Dolazi nam sezonski grip, škole su počele sa radom, dolaze hladniji dani i biće više okupljanja unutra, a ne na otvorenom i ukoliko ne budemo poštovali mjere sve to bi moglo dovesti do povećanja broja slučajeva i pritiska na zdravstveni sistem”, kazao je on.

Predstojeći dani upravo su bili tema sastanaka predstavnika SZO sa zvaničnicima i zdravstvenim radnicima u Banjaluci.

“Opasnost nije prošla, moramo nastaviti pridržavati se mjera”, rekao je on.

Fabio Scano, šef Misije Evropske kancelarije SZO u svojstvu specijalnog savjetnika regionalnog direktora SZO za evropski region naglasio je da pažnja ne smije da popusti.

“Ispred nas je dug put i jako je važno da ne spustite gard nego da budete ispred virusa”, rekao je on.

Vlado Đajić, direktor UKC, rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima SZO da mu je drago što nisu imali primjedbi na rad i što su dobili pohvale i komplimente na rezultate koje su postigli.

“Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente te se izdvaja po savremenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru koji postiže svjetske rezultate. Od početka pandemije do današnjeg dana u ovoj Klinici je liječeno 155 kritično oboljelih pacijenata, a od tog broja uspješno je odvojeno od respiratora 73 pacijenta. Stopa preživljavanja je oko 50 odsto što je više nego odličan procenat izliječenja u poređenju sa svjetskim zdravstvenim centrima”, kažu u UKC RS.

U Klinici za infektivne bolesti UKC RS od početka pandemije izazvane novim koronavirusom do danas je pregledano 7.051 pacijent. Liječeno je ukupno 1.355 pacijenata. U istom periodu otpušten, odnosno izliječen ukupno 1.181 pacijent.