Razgovori o turizmu

Predstavnici USAID-a u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu

usaid tk (1)

Cilj je kroz oporavak i unapređenje turističkog sektora pokrenuti ekonomski razvoj

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) borave u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje je jutros na sastanku sa premijerom tog kantona, resornim ministrom i predstavnicima Turističke zajednice TK predstavljen Taktički plan oporavka turizma BiH.

Riječ je o projektu vrijednom 20 miliona dolara. U sklopu posjete gradu Tuzla upriličen je i obilazak kompleksa Panonskih jezera.

Predstavnici USAID-a delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona i premijeru Kadriji Hadžiću prezentirali su petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg će ta američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara.

Cilj je kroz oporavak i unapređenje turističkog sektora pokrenuti ekonomski razvoj. Kako je danas istaknuto, Tuzlanski kanton predstavlja bogatstvo autentičnih raznolikosti prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti.

– Predstavnici USAID-a su nam prezentovali svoj Taktički plan za oporavak turizma u BiH. NOno što je najznačajnije sa našim turističkim radnicima će imati jednu prezentaciju na kojoj ćemo reći naše probleme sa kojima se susrećemo i naravno ciljeve koje smo pred sebe postavili. TK je bogat kulturno-historijskim spomenicima, bogati smo prirodnim ljepotama. Naravno da nam fale određeni dokumenti prije svega strateški doukumenti kako bi mogli turizam staviti u funkciju razvoja ukupnog društva – kazao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK – izjavio ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić.

Projektna menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović kazala je da je pomenuti projekt ove agencije počeo na jesen prošle godine, dodajući kako će se isključivo baviti promovisanjem i razvojem turizma u BiH.

– Ovo je jedan od najvećih projekata USAID-a u posljednje vrijeme kako u zemlji, tako i u regionu. Naša namjera je da sa implementacijom onoga što smo osmislili postignemo i dovedemo nove investitore, olakšamo javna-privatna partnerstva i u svakom slučaju da pomognemo u obuci radnika iz turističkog sektora. Također ćemo promovisati pristup finansijama. Znamo da je to veliki problem privatnom sektoru i investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju. Bit ćemo prisutni u ovom regionu narednih 5 godina, drago nam je da ćemo raditi sa TK i Turističkom zajednicom – rekla je Vukomanović.

Voditelj ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković istakao je da Tuzlanski kanton obiluje turističkim potencijalima, te da će u narednom periodu od pet godina nastojati da na najadekvatniji način promovišu Tuzlu i Tuzlanski kanton. Veliki potencijal našeg kantona je i zdravstveni turizam, koji ujedno predstavlja i priliku za promociju i objedinjavanje javno-privatnog partnerstva.

– Spadamo u onaj vid kontinentalnog turizma. Dakle, možda je šansa sad u ovoj eri pandemije gdje su naše destinacije prije svega planine TK, nedirnuti Konjuh, Majevica i druge planine TK, da to bude jedno strateško opredjeljenje taj ruralni dio, a onda u okviru toga ljudi koji su nukleus svega toga, ti domačini, ti privatnici, da zajedno sa nama ovim javnim sektorom iskreiramo jednu dobru prije svega poslovnu-turističku promotivnu kampanju i da postanemo prepoznatljivi ne samo na području tuzle i tk, države nam bih, a onda u drugom prstenu regije, zašto ne ne napasti i evropsko i svjetsko turističko tržište.

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici USAID-a su tokom dana posjetili Panonska jezera u Tuzli. Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je kako se nada da će Tuzla osvojiti dio sredstava, te je pozvao delegaciju da posjeti Panonska jezera ponovo krajem proljeća odnosno početkom ljeta.

U okviru dvodnevne posjete TK predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj sutra će posjetiti Međunarodni aerodrom Tuzla, “Etno avliju Mačkovac”, te kompleks Muške vode i skijalište u Kladnju.