Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pakistan

Trojica planinara koji su nestali na planinskom vrhu K2 proglašeni mrtvim

Trojica planinara su posljednji put viđeni 5. februara u popodnevnim satima na mjestu koje se smatra najtežim dijelom uspona

Pakistanski zvaničnici saopćili su danas da se trojica planinara koji su početkom ovog mjeseca nestali dok su pokušavali da osvoje drugi najviši svjetski vrh K2 (Karakorum) smatraju mrtvim, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su planinar Ali Sadpara, kojeg smatraju pakistanskim nacionalnim herojem, Islanđanin Jon Snorri i Čileanac Juan Pablo Mohr, poginuli pokušavajući se popeti na vrh K2.

Ovim je završena dramatična spasilačka akcija na jednoj od najopasnijih planina u svijetu.

Trojica planinara su posljednji put viđeni 5. februara u popodnevnim satima na mjestu koje se smatra najtežim dijelom uspona, samo 300 metara ispod vrha K2 čija nadmorska visina iznosi 8.611 metara.

Pakistanskog planinara Sadparu pratio je njegov dvadesetogodišnji sin Sajid Sadpara kojem je otac ipak u jednom momentu kazao da se vrati kada je shvatio da je maska s kiseonikom koju koristi neispravna.

Sekretar Planinarskog saveza Pakistana Karrar Haidri izjavio je da smrt planinara predstavlja veliki gubitak.

“Jako smo tužni zbog tragične smrti trojice planinara”, kazao je Haidri.

Istakao je da su pakistanske vlasti koristile helikoptere kako bi došli do tijela planinara, ali svi njihovi napori su bili bezuspješni.

K2 je planina na granici Pakistana i Kine, u lancu Karakorum, dijelu lanca Himalaje. S nadmorskom visinom od 8.611 metara, poslije Mount Everesta druga je najviša planina na svijetu.

Smatra se jednom od najtežih i najopasnijih planina za alpinističke uspone, te je poznata i kao “Divlja planina” radi druge najviše stope smrtnosti među penjačima na planinama višim od 8.000 metara.