Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počeo sastanak

Predstavnici vladajućih stranaka doputovali u Konjic

FOTO: Fena

Na sastanak su stigli lideri vladajućih stranaka

Predstavnici vladajućih političkih partija u Bosni i Hercegovini stigli su u Konjic, gdje će na sastanku razgovarati o nekoliko važnih političkih pitanja za BiH, ali i o potezima zvaničnika iz Republike Srspke vezanim za Ustavni sud BiH.

U Konjic su stigli predstavnici „trojke“ – predsjednik Naše stranke Edin Forto i državni zastupnik Predrag Kojović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i ministar odbrane Zukan Helez, te predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović.

zukan helez
FOTO: Fena
Zukan Helez

Na sastanak su stigli i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te HDZ-a Dragan Čović.

FOTO: Fena

– Imamo mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje vezano za ranije dogovore, za izbor ministra finansija BiH. Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić – kazao je jučer Dodik.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da će se na sastanku s partnerima s kojima su na vlasti na nivou BiH imati određene prijedloge, “s obzirom da se vrtimo već mnogo godina, preciznije od 2019. godine, s pričom o 14 prioriteta”.

Po njenim riječima, u okviru tih 14 prioriteta “u jednoj od tačaka imamo jednu veoma snažnu podtačku koja kaže da je neophodno izvršiti reformu Ustavnog suda BiH kako bi se riješilo pitanje stranih sudija”.