Predstavnici Vlade FBiH danas će posjetiti radnike Livnice čelika

BiH

livnica tuzla
Arhiva

Predstavnici Vlade Federacije BiH  posjetiće danas Tuzlu gdje će razgovarati sa radnicima Livnice čelika Tuzla i realizovati obećanu jednokratnu pomoć federalne Vlade, saopšteno je iz kabineta premijera FBiH.

U saopštenju se navodi da je Vlada FBiH pronašla rješenje za pomoć radnicima Livnice, te je, u skladu sa zakonom, juče pokušala isplatiti jednokratnu pomoć.

Riječ je o realizaciji dogovorenog sa sastanka koji su predstavnici Vlade FBiH održali 1. februara s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom radnika Livnice čelika Tuzla i “Bosnia valves” Osmanom Sofićem.

“Međutim, Sofić je juče u sjedištu federalne Vlade u Sarajevu odbio da ovu novčanu pomoć radnicima realizuje”, navodi se u saopštenju.

Radnici “Livnice čelika” stupili su u štrajk glađu 24. januara, zahtijevajući rješavanje svog radnopravnog statusa i isplatu jednokratne pomoći u vidu isplate jedne plate.

Prema pisanju medija, radnici su posljednju platu dobili nakon što su sa radnicima drugih uništenih firmi sa područja Tuzlanskog kantona krenuli u decembru 2014. godine ka Hrvatskoj, dok radničke knjižice nisu dobili oko 18 mjeseci.

Preduzeće je u stečaju, nema ni menadžment, a nema ni osobe s kojom bi radnici mogli riješiti svoj radni status, pa čak ni dati otkaz kako bi pronašli drugi posao ili otišli u penziju.