Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene Zakona o državnoj službi

parlament-fbih134

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 59 poslanika, dok su 22 bila protiv, te bez suzdržanih glasova.

Federalni ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH) upoznao je poslanike da Vlada nije prihvatila oko 40-ak amandmana na zakon koji su podnijeli klubovi poslanika ili poslanici u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta tokom današnjeg zasjedanja.

[yuzo_related]

Potom je uslijedio izjašnjavanje poslanika o svakom podnesenom amandmanu, ali ni tada nisu usvojeni.

Ranije je naglašeno da je spomenuti zakon potrebno donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period od 2015.-2018. godine.

Federalni premijer Fadil Novalić, obraćajući se poslanicima tokom razmatranja Prijedloga izmjena i dopuna Zakon o državnoj službi FBiH izjavio je da će ovaj zakon biti matični zakon, koji će biti usaglašen na državnom nivou, u Republici Srpskoj i kantonima.

– Predložene izmjene i dopune Zakon o državnoj službi FBiH odnose se na 1.080. ljudi u cijeloj Federaciji BiH – kazao je Novalić.

novalic parlament

Intencija je, kaže, bila da se dobije zakon koji će garantirati intimniju, odgovorniju i zanimljiviju upravnu strukturu. Smatra da se za našu javnu upravu ne može reći da je dobra.

Novalić naveo da će se nevladine i međunarodne organizacije pozvati da utvrde kriterije koji reguliraju ovaj zakon kako bi otklonili strah od političkog uticaja.

– Za to će imati 60 dana od dana donošenja ovog zakona – poručio je Novalić.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava.

Naime, predviđeno je da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni bi trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uslove koje te osobe trebaju zadovoljavati.

O ovom zakonu bi se trebali izjasniti i delegati Doma naroda Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici koja bi večeras trebala početi nakon što je okončana vanredna sjednice Predstavničkog doma.