Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen sastanak SAD-a, Rusije, Turske i Saudijske Arabije o Siriji

kerry lavrov

Završen je sastanak ministara vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Rusije, Turske i Saudijske Arabije na kojem su govorili o naporima koji se poduzimaju i koje treba poduzeti u vezi s iznalaženjem političkog rješenja za krizu u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adil el-Jubeir, nakon razgovora o Siriji u Beču, kazao je kako su učesnici današnjeg sastanka saglasni u vezi s potrebom nastavka borbe protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji, te kako treba iznaći političko rješenje za krizu u toj zemlji u okviru kojeg će svi Sirijci biti jednakopravni, a teritorijalni integritet zemlje očuvan.

sastanak bec

Feridun Sinirlioglu, John Kerry, Adel al-Jubeir i Sergey Lavrov

El-Jubeir napominje da će se vidjeti hoće li se postići konsenzus za napredak kada je u pitanju rješenje sirijske krize. Kako kaže, potrebno je da se napori za političko rješenje u Siriji temelje na Ženevskoj konvenciji.

“Svi smo saglasni u vezi s potrebom nastavka borbe protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji, te kako treba iznaći političko rješenje za krizu u toj zemlji u okviru kojeg će svi Sirijci biti jednakopravni, a teritorijalni integritet zemlje očuvan”, poručio je El-Jubeir.