parlament fbih

Predstavnički dom nije prihvatio izvještaje o radu RTV Federacije BiH

tv-gledanost-daljinski

Naplata RTV takse nikako ne funkcioniše u Hercegovini

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH završena je nakon što nisu prihvaćeni izvještaji o radu Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH) za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu.

Nakon pojedinačnog glasanja za posljednji izvještaj iz 2017. godine, što je tražio Klub SDA, vidljivo je bilo da su izvještaje o radu RTV FBiH podržali poslanici SDA, SBB, DF-GS i Socijaldemokrata.

Suzdržani su bili poslanici SDP-a BiH i Naše stranke, dok su protiv glasali poslanici Koalicije predvođene HDZ-om BiH.

Među iznesenim prijedlozima bio je taj da se održi tematska sjednica na kojoj bi se razmatrala aktuelna pitanja u vezi poslovanja RTV FBiH.

– Riječ je o tome da imamo stabilan javni servis Federacije u kojima rade u jednakom omjeru predstavnici svih naroda. Naše glavne programe uređuju i vode predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba te ostalih. To je važno za javni servis – rekao je direktor Radio-televizije Federacije BiH Džemal Šabić.

Navodeći da naplata RTV takse nikako ne funkcioniše u Hercegovini poručio je poslanicima iz Kluba Koalicije predvođene HDZ-om BiH da mogu uticati na rješenje tog problema.

Po završetku redovne sjednice Predstavnički dom počeo je vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati donošenje izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit.