zagađenje zraka

U svim zonama KS na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”

magla sarajevo db4 (1)

Prosječne dnevne vrijednosti izmjerene danas do 12.00 sati iznosile su: Vijećnica 8, Otoka 20, Ilidža 12 i Ilijaš 26 µg/m3

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, iako je zrak na području Kantona čist, predložilo je zadržavanje na snazi epizode „Pripravnost“ u svim zonama KS u kojima se primjenjuje taj plan.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan pad prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10, predviđenih za navedenu epizodu od 50 µg/m3 na svim mjernim mjestima.

U skladu s tim, prosječne dnevne vrijednosti izmjerene danas do 12.00 sati iznosile su: Vijećnica 8, Otoka 20, Ilidža 12 i Ilijaš 26 µg/m3.

Narednih nekoliko dana najavljeno je sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, te slab vjetar južnog i jugozapadnog smjera. U isto vrijeme, iz Federalnog hidrometerološkog zavoda procjenjuju da se u narednim danima očekuje i slaba temperaturna inverzija koja može doprinijeti porastu zagađujućih materija u zraku, zbog čega je ovo stručno tijelo zadržalo na snazi pomenutu epizodu.

Također podsjećaju da je neophodno nastaviti primjenjivati i sve mjere predviđene u okviru epizode „Pripravnost“.

– U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama – saopćeno je iz tog stručnog tijela.