BiH

online jednica

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dana o Komisiji za vrijednosne papire

29/09/2020

Poslanici će razmatrati predložne zakone o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji, kao i izmjenu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će putem Cisco Webex platforme održati sjednicu na kojoj će razmatrati, po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, te dopune Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga trebale bi se donijeti kako bi se poboljšalo unutrašnje tržište bankovnih usluga, te zbog jačanja tržišnog natjecanja u sektoru bankovnih usluga stanovništvu.

S ciljem poboljšanja transparentnosti i usporedivosti naknada pružatelja platnih usluga, uspostave Registra računa fizičkih osoba, te uvođenja instituta osnovnog računa razmatrat će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu.

Novopredloženim rješenjem je ograničena visina međubankarske naknade kod transakcija platnim karticama, koja ne može biti viša od 0,5 posto vrijednosti transakcije izvršene debitnom karticom, a kod transakcija kreditnom karticom ne može biti viša od 0,6 posto vrijednosti transakcija, za prvih 12 mjeseci nakon stupanja na snagu odredbe koja propisuje visinu naknade. Nakon tog perioda međubankarske naknade ne mogu biti više od 0,2 posto vrijednosti transakcije kod transakcije izvršene debitnom karticom, te 0,3 više od transakcije izvršene kreditnom karticom.

Pružatelj platne usluge ne može naplatiti niti ponuditi međubankarsku naknadu suprotno ovim ograničenjima, obrazloženo je u zakonu.

Dopuna Zakona o Komisiji za vrijednosne papire važna je jer se njenom provedbom namjerava odblokirati rad ove Komisije, koja ne funkcionira od 30. oktobra prošle godine. Naime, dužnost obnašaju samo dva člana inače petočlane Komisije.

Zato je Vlada Federacije BiH predložila da „izuzetno, u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani“.

Ovim bi bilo omogućeno je da u kratkom roku budu riješeni zahtjevi investitora i ostalih sudionika na tržištu kapitala.

Osim navedenih tačaka, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalaze se i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima jer je potrebno unaprijediti sistem fiskalizacije.

Neophodno je da postoji sveobuhvatan način evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreznoj upravi u skladu s tehnološkim razvojem povećane brzine prijenosa podataka i uvođenja 4G mreže u BiH.

Novo je to što bi putem fiskalnih uređaja trebao biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja) pri čemu je uspostavljena izravna veza ovog sa Zakonom o PDV-u.

Također, poslanici će razmatrati predložne zakone o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji, kao i izmjenu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Planirano je i izvjašnjavanje o Nacrtu Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja, izvještaju o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu, kvartalnim izvještajima o dugu za 2019. i 2020. godinu i izvještajima o zaduženju Federacije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.