BiH

Predstavnički dom PSBiH: Na dnevnom redu napad na Vučića

22/07/2015

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdio je dnevni red današnje sjednice na kojem je, između ostog usvajanje zaključaka u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

Poslanici će razmatrati i informaciju o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade, koju je također predložila poslanica Pandurević.

Povod za ovu informaciju je, između ostalog, pismo koje je 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom jula uputilo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu u kojem ga informiraju da su oni nedvojbeno dali podršku inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut (SBBBiH), a koji predviđa da „zaposleni u institucijama BiH nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima; nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Na dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine; Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2014. godine kao i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.

Nakon duže rasprave i više prijedloga za dopunu dnevnog reda, ranije predloženi devni red je proširen prijedlogom zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog dom Borjane Krišto (HDZBiH) da se uvrsti davanje saglasnosti na Sporazum o zajmu za razvojnu politiku i poslovni ambijent između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Također, na prijedlog poslanika Mirsada Đonlagića (SBB BiH), u dnevni red je uvrštena tačka „Predstavnički dom PSBiH kao zvanični predlagač traži informaciju od Doma naroda zbog čega se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama još uvijek nije razmatrao na Domu naroda“.

U dnevni red je, na prijedlog poslanika Borislava Bojića (SDS), uvršteno razmatranje izvještaja s održane konferencije o temi „Ostvarivanje zaštite ljudskih prava i sloboda kroz zakonodavni okvir“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.