Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH po hitnom postupku razmatra plaće

parlament

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se stvara osnova za koncipiranje drugačijeg modela obračuna naknade prijevoza na posao i prijevoza s posla zaposlenim u institucijama BiH.

Ova izmjena će poslužiti kao osnova za izradu novog podzakonskog akta kojim se regulira način i postupak ostvarivanja prava na predmetnu naknadu.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića da njegov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.

Predloženi zakon predviđa da zaposleni u institucijama BiH “nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena.

Trebali bi biti razmatrani i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o azilu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čije principe nije podržala Zajednička komisija za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i: Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2014.; Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru u periodu od 1.7. do 31.12.2014.; Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora za 2015. godinu.