Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom traži da VSTV povuče dopis pravosudnim institucijama

kenela zuko

Predstavnički dom Federalnog parlamenta zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine da povuče svoj dopis sudovima i tužilaštvima u BiH od 21. oktobra prošle godine kojim je od rukovodilaca pravosudnih institucija zatraženo provođenje zaključka VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja svim uposlenima u pravosudnim institucijama.

Tim dopisom se direktno krše elementarna ljudska prava i vjerske slobode, zagarantirane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, zaključio je Predstavnički dom na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Za ovakav zaključak koji je predložila poslanica Stranke demokratske akcije Kenela Zuko glasao je 51 poslanik, pet su bili protiv a četiri suzdržana.

Nakon glasanja je ova cjelodnevna sjednica završena u večernjim satima, a prethodno, u popodnevnom dijelu, doneseno nekoliko tematski drugačijih odluka.

Jednom od njih su za članove Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH predloženi Suad Zeljković i Nikola Pejić.

Drugom su odobreni akti o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana “Podveležje”, “Jelovača”, “Debelo brdo” i “Kupres I”.

Popodnevni dio sjednice obilježila je u jednom dijelu situacija povodom istupa mlade poslanice Laburističke stranke BiH Elme Đogić koja je izjavila da je razočarana radom Predstavničkog doma otkako je postala njegova članica i time što se na današnjoj sjednici mali broj poslanika javio za diskusiju o jednoj od tačaka dnevnog reda – Informaciji o revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period mart – oktobar 2015. godine.

Đogić, koja dolazi iz Velike Kladuše, potom je za neke od privatizacija u Unsko-sanskom kantonu, nezakonitim, kako je rekla, kao i za nepravilno donošenje budžeta u pojedinim općinama na tom području, optužila pojedince iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Poslanici SDA su osporili njene navode. Reagirao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić rekavši da je ovaj Dom vrlo kompetentna institucija s dignitetom, za razliku od onoga što je o njoj izrekla Đogić.

Više članova Predstavničkog doma smatra da ona djeluje pod uticajem krajiške političke struje Fikreta Abdića.

Informacija koja je ovoj poslanici bila povod za diskusiju odobrena je većinom glasova Predstavničkog doma.

Ujedno je od Vlade FBiH zatraženo da izuzme od trenutnog moratorija na nova zapošljavanja u javnoj upravi tijelo za reviziju, kojem trenutno nedostaje šest kadrova jer je odluka o moratoriju pretekla konkurs za njihovo upošljavanje.