Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Pregovori o novoj vladi HNK i dalje bez rezultata, čekaju se potpisi

Foto: BHRT

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković kazao je da bi potpisi zastupnika SDP-a i SDA trebalo da stignu u toku dana, ali to se još nije desilo

Još nije poznato koje će stranke, zajedno sa HDZ-om Bosne i Hercegovine, činiti novu vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Prema posljednjim informacijama BHRT-a, u HDZ-u čekaju na potpise zastupnika SDP-a BiH i SDA. Tokom dana stigla je i informacija kako je Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) odlučilo da ta stranka ostane u opoziciji. Ukoliko se to ostvari, moguće je da će vlada HNK nastaviti rad u tehničkom mandatu.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković kazao je da bi potpisi zastupnika SDP-a i SDA trebalo da stignu u toku dana, ali to se još nije desilo, vjerovatno zato jer se predstavnici tih stranaka dodatno konsultuju sa svojim centralama.

Također, predstavnici HDZ-a sastali su se i sa predstavnicima Hrvatske republikanske stranke (HRS) koji su ostali pri ranijem stavu – da neće dati podršku nijednoj vladi koja nema program.

Inače, HDZ BiH trenutno ima 11 ruku, a njihov jedini siguran partner je HDZ 1990, sa tri ruke. Iz HDZ-a su poručili da prilikom formiranja vlasti treba paziti na proporcionalan broj ministara u vladi sa zastupnicima u Skupštini, dok SDP i SDA žele zadržati strateški i nacionalni paritet, odnosno, odnos snaga šest naprema šest.