Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Sindikata

Pregovori o rudarskim zahtjevima zapeli na tri tačke, Husić tvrdi da će i one biti riješene

Sarajevo: Nastavljen veliki prosvjed rudara u BiH
23.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prosjved rudara iz cijele BiH nastavlja se i kasno u noc. Rudari nemaju namjeru ici od zgrade Vlade Federacije BiH.

Zahtjevi oko kojih nije postignut dogovor su visina dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta, smjena direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, kao i smjena direktora rudnika “Kreka” iz Tuzle Huseina Trumića

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić kazao je Feni da će danas s početkom u 13 sati biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora tog sindikata te da će nakon toga predstavnici rudara biti spremni za razgovor sa Vladom FBiH o preostala tri zahtjeva.

– Ostali smo sinoć do kasno na pregovorima i nismo uspjeli rudarima prezentirati usaglašene zahtjeve, pa to danas činimo, Održat ćemo i ovu sjednicu i nakon toga moći ćemo raspravljati o preostale tri tačke koje se odnose na isplatu dnevnica rudarima za vrijeme trajanja radničkog neposluha i smjenu direktora ‘Elektroprivrede’ Admira Andelije – kazao je Husić.

Kako je saopćeno nakon sinoćnjeg sastanka, zahtjevi oko kojih nije postignut dogovor su visina dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta, smjena direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, kao i smjena direktora rudnika “Kreka” iz Tuzle Huseina Trumića.

Sinan Husić (Foto: Fena)

Očekuje da bude postignut dogovor i o preostalim zahtjevima, kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH ponovo pokrenuli proizvodnju.

Na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika u FBiH i pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH, koji je održan sinoć u Sarajevu, postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva