Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka iz dei-a

Pregovori sa Evropskom unijom tiču se svih nivoa vlasti i svih segmenata društva u BiH

eu zastava sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Direkcija je shvaćanja da bi bilo korisno i potrebno u stručnom dijelu pregovora za sve važne sektore, uključujući privredu, osigurati učešće svih oni aktere koji imaju stručno znanje i potrebne informacije, a način i model uključivanja je nešto o čemu treba razgovarati i tražiti najbolja riješenja

Pregovori sa Evropskom unijom tiču svih nivoa vlasti i svih segmenata društva, uključujuči predstavnike privrede, akademske zajednice, civilnog društva i medija.

Ovo je odgovoreno Feni iz Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) na pitanje da li DEI planira u pregovarački proces uključiti i predstavnike privatnog sektora koji već dugo vremena uvoze/izvoze robe iz zemalja Evropske unije. Njihovi predstavnici su proteklih dana to zatražili, tvrdeći da si oni najbolje upoznati sa svim problemima u odnosima sa EU u svom svakodnevnom radu.

Uspostava pregovaračke strukture

-Uspostava pregovaračke strukture je zadatak koji je pred institucijama i vlastima u BiH. Jedna od lekcija koju možemo naučiti iz iskustva država koje su ranije prošle ovaj proces jeste da se pregovori tiču svih nivoa vlasti i svih segmenata društva, uključujuči predstavnike privrede, akademske zajednice, civilnog društva i medija – kažu u DEI-ju.

Stoga Direkcija je shvaćanja da bi bilo korisno i potrebno u stručnom dijelu pregovora za sve važne sektore, uključujući privredu, osigurati učešće svih oni aktere koji imaju stručno znanje i potrebne informacije, a način i model uključivanja je nešto o čemu treba razgovarati i tražiti najbolja riješenja.

Uspostava pregovaračke strukture na tehničkom nivou će uključivati provođenje procedura po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, te određeni broj novih akata naslonjenih na mehanizam koordinacije kako bi se postojeća struktura adaptirala za potrebe pregovora.

Određene osnove za pregovaračku strukturu su date u Odluci o mehanizmu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH kojom je predviđeno da će radne grupe za evropske integracije obavljati funkciju pregovaračkih timova. Ove radne grupe obuhvaćaju predstavnike institucija, ali je ostavljena mogućnost da se na sastanke radnih grupa pozivaju stručna lica koja raspolažu potrebnim znanjima i podacima, a što uključuje i akademsku i poslovnu zajednicu kao i predstavnike nevladinog sektora.

-Državna služba, uključujući Direkciju za evropske integracije, u uspostavi pregovaračke strukture ima ulogu na stručnom i tehničkom nivou, a odgovornost donošenja odluke o pregovaračkoj strukturi će biti na politici – poručuju iz Direkcije.