Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori Vlade USK i Sindikata policije bez pomaka

BiH

usk vlada

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević, zajedno s ministrima finansija i unutrašnjih poslova, Zikrijom Durakovićem i Senadom Kljajićem, danas se sastao s predstavnicima kantonalnog Sindikata policije i Sindikata policijskih službenika.

Razgovaralo se o ispunjavanju zahtjeva sindikata i najavljenom štrajku. Konkretnih pomaka nema, izuzev što su dogovoreni novi odvojeni sastanci u četvrtak, nakon sjednice Vlade Kantona.

Sindikat policije USK-a raskinuo je sporazum postignut s Vladom Kantona, jer do 17. juna pripadnicima Kantonalnog MUP-a nisu isplaćena tri topla obroka i 12 naknada za prijevoz iz prošle godine, kako je bilo dogovoreno.

Najavljen je generalni štrajk za 29. juni, kao i mogućnost traženja smjene Vlade Kantona, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

[pull_quote_right]Predsjednik Sindikata policijskih službenika USK-a Jusuf Mešić kazao je da će ovaj sindikat nakon novog sastanka u četvrtak odlučiti šta dalje[/pull_quote_right]

– Mi nismo postigli nikakav dogovor. Otvoreno smo razgovarali o svim pitanjima, pa i o pitanju sporazuma koji nije bio ispoštovan. Naredni sastanak s istim dnevnim redom je zakazan za četvrtak i tada ćemo znati kud i u kojem pravcu će sve ovo ići – kazao je nakon sastanka predsjednik Sindikata policije USK-a Mahmut Alagić.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika USK-a Jusuf Mešić, također je potvrdio ove navode, kazavši da će ovaj sindikat nakon novog sastanka u četvrtak na kojem očekuju detaljnije informacije o realizaciji kredita i isplati dugovanja, odlučiti šta dalje.

– Sastanci će biti održani nakon sjednice Vlade, zato što ćemo na njoj imati izvještaj Vladinog ureda o realizaciji, odnosno provođenju tenderske procedure za kratkoročni kredit, koji se tiče ispunjavanja i isplaćivanja ovih obaveza, koje su predviđene u sporazumu sa Sindikatom policije – kazao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Senad Kljajić.

Izrazio je nadu da će odluka o štrajku biti povučena, s obzirom na to da za njom neće postojati potreba jer Vlada provodi sve potrebne procedure da bi došla do sredstava potrebnih za ispunjenje obaveza po sporazumu sa sindikatom.

Po njegovim riječima, jučer su otvorene ponude, sada Vladin ured treba podnijeti izvještaj Vladi, a nakon isteka zakonskog roka za žalbu, krenuće se u izbor najboljeg ponuđača, a samim tim i u realizaciju kredita.