Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Sarajevu

Prekinuto ročište u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun, advokatica objasnila zašto

dzena gadzun
Foto: N1

Advokatica porodice Gadžun Sabina Kadrić je kazala da je dobro da je tužilaštvo reagovalo i da se nada da će Sudsko vijeće ispravno odlučiti šta će dalje sa Alenom Nakićem

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje doktorima optuženim u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja koje je nekoliko puta odgađano. Međutim, prvo ročište je prekinuto.

Postupak je prekinut jer je tražneo izuzeće Nakić Alena, jednog od advokata optuženih, koji je vjenčani kum Isaković Adija, člana Sudskog vijeća.

U toku ročišta javnost je jednim dijelom bila isključena kada je vještak iznosio podatke o zdravstvenom stanju Jasmine Halimić. Nisu bili saglasni da se snimaju optuženi u sudnici i postupak je prekinut do donošenja odluke.

“I budala vidi da optuženi pokušavaju na sve načine da se odbrane. Ja im samo mogu poručiti da im to neće uspjeti i do zadnjeg dana svog života ću dolaziti pred sud za pravdu svoga djeteta. Svakako mi život bez Džene ne znači ništa više. Naći će se način da se ova pravda dočeka”, kazala je majka Amila Gadžun, javlja N1.

Advokatica porodice Gadžun Sabina Kadrić je kazala da je dobro da je tužilaštvo reagovalo i da se nada da će Sudsko vijeće ispravno odlučiti šta će dalje sa Alenom Nakićem.

“On se prvi put pojavljuje kao glavni branitelj optuženog Suada Rožajca. Do sada je jedini branitelj bio Džemo Hadžiomeragić i mijenjao ga je Đorđe Ljubović i nije bilo Alena Nakića. Ovo više djeluje da optuženi imaju za cilj da vrijeđaju porodicu i omalovažavaju i znam da mi nećemo odustati. Ovo nam je četvrti dolazak i dolazićemo opet i nadam se da se neće opet neće pojaviti neki drugi branitelj koji je u tazbinstvu s nekim od optuženih”, kazala je.

Podsjećamo, prošlog četvrtka (7. decembra) suđenje je odgođeno jer nije pristupila doktorica Jasmina Halimić.

Ročište je odgođeno i 16. novembra zbog bolesti sudije, a prije toga je odgođeno zbog nedolaska advokata jednog od optuženih ljekara. Čak je i jedno od ročišta za izjašnjenje o krivnji prekinuto i pomjereno jer je jednom od optuženih dr. Suadu Rožajcu pozlilo uoči ročišta kada ga je iz zgrade Suda odvezla Hitna pomoć.

Za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.