Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preletom helikoptera i postrojavanjem vojnika u Sarajevu obilježen Dan Evrope

U Sarajevu obilježen Dan Evrope

Ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je upriličena svečana ceremoniju postrojavanja vojnika EUFOR-a i Oružanih snaga BiH (OS BiH) povodom 9. maja – Dana Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska Unija (EU). Vijeće Evropske Unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Evrope.

Uz postrojene vojnike iz zemalja učesnica misije EUFOR-a, Turske, Austrije, Mađarske i OS BiH, današnji događaj započeo je prelet formacija od šest helikoptera EUFOR-a i tri helikoptera OS BiH.

Današnji događaj pod nazivom “Potpora Evrope unije u BiH – prošlost, sadašnjost i budućnost”, kako je poručeno, podsjetnik je stalne podrške EU BiH i njenoj težnji da se pridruži zemlji evropskih porodica.

Da se na današnji dan promoviše mir i jedinstvo za koji se zalaže Evropska unije, rekao je komandant EUFOR generalmajor Friedrich Schrotter.

“Današnji događaj je podsjetnik svima nama na stalnoj posvećenosti BiH miru i stabilnosti. Kao dio pristupa EU, evropske snage u BiH ostaju posvećene pomoći Oružanim snagama BiH. EUFOR će u koordinaciji sa NATO-om nastaviti pomagati OS BiH da se i dalje razvijaju kao moderne snage sposobne da provode operacije”, poručio je Schrotter.

Specijalni predstavnik Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH položio je vijenac EU u čast svih pripadnika misije EUFOR-a koji su izgubili svoje živote tokom vojnih misija.

U svom obraćanju rekao je da je kooperacija EUFOR-a i OS BiH dobar je pokazatelj uspješne saradnja te evropske perspektive kojoj teži BiH.

“Danas slavimo dan Evrope, ali obilježavamo i dan pobjede. Ne smijemo zaboraviti na dane sukoba, ali njih moramo iskoristiti da gledamo prema budućnosti. EU je nastala nakon Drugog svjetskog rata, kao što je i BiH izrasla nakon raspada bivše Jugoslavije. Nekadašnji ljuti neprijatelji sada su zajednički dijelom evropske porodice i sukobi su postali nešto što je nezamislivo. Mislim da i u BiH svi imaju tu odlučnost, da se ne ponove tragični događaji iz prošlosti i greške. Ovdje trebamo postići isti cilj: da ponovni sukob postane nešto nezamislivo, to je razlog zbog kojeg je vaša budućnost u Evropskoj uniji”, rekao je Wigemark.

OS BiH nazvao je “jednom od rijetki integrisanih multietničkih struktura u BiH” stoga je njihovo dalje jačanje od izuzetne važnosti za zemlju, smatra Wigemark.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, komandant Štaba NATO-a brigadna generalka u BiH Giselle Wilz, Mar Ann Hennessey šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i drugi predstavnici diplomatskog kora.