BiH

lokalni izbori

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Beču: Najviše glasova osvojila SPÖ

12/10/2020

Socijaldemokrati će moći birati svog saveznika i drže trenutno sve opcije otvorenim

Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora za gradske vlasti, održanih 11. oktobra u Beču, su već potvrđeni i pored visokog udjela glasačkih kartica ove godine, predviđenih za glasanje u odsustvu i na daljinu. Prema rezultatima, ljevica i dalje ostaje na čelu austrijske prijestolnice.

Najviše glasova osvojila je SPÖ – Socijaldemokratska partija u Austriji sa 43,08 posto, dok je druga najjača stranka bila ÖVP sa 18,49 posto. Trećeplasirana je aktuelni koalicioni partner SPÖ u bečkoj vladi, GRÜNE – Stranka zelenih sa 12,21 posto. Izborni debakl pretrpjela je Slobodarska stranka Austrije – FPÖ, a njen bivši predsjednik i bivši vicekancelar Heinz-Christian Strache, osvojio je svega 3,6 posto glasova. Izborni prag od pet posto prešla je i liberalna stranka NEOS (6,92 posto).

Time dosadašnji poredak sa gradonačelnikom Michaelom Ludwigom ostaje i dalje osiguran. Socijaldemokrati će moći birati svog saveznika i drže trenutno sve opcije otvorenim.

Ove godine 1.133.010 osoba imalo je pravo glasa na lokalnim izborima u Beču, a na biračkim mjestima glasalo je ukupno 417.628 od čega je bilo 407.726 bilo važećih listića. Ovogodišnji odziv na biračkim mjestima iznosio je 36,86 posto, u šta se ne ubraja postotak rekordnog broja izdatih glasačkih kartica. Prebrojavanje 360.563 izdatih kartica se očekuje u toku dana.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.