Premijer Konaković pokušao objasniti ko je krivac za redukcije vode u Sarajevu

elmedin konakovic

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković odlučio je preko Facebooka da objani zašto još uvijek nije riješen problem sa redukcijama i čestim nestankom vode u Sarajevu. Priznao je da je prošle godine najavljivao da će do kraja ove svi problemi biti riješeni. Međutim, budući da je situacija još gora preko Facebooka je odlučio da otkrije “prave krivce”.

Njegov Facebook status prenosimo u cijelosti:

– U prošloj smo godini izdvojili 6,6 miliona za Vodovod, za rekonstrukciju mreže i nabavku alata i opreme. Izdvojili smo i 2 miliona KM za detekciju mreže kako bismo tačno i precizno detektovali svaki kvar i ono što je posebno bitno, detektovali nelegalne potrošače.

Zatekao sam u iznenadnim kontrolama u ViK-u samo 3 ekipe za otklanjanje kvarova u avgustu prošle godine i broj otklonjenih kvarova u odnosu na 2015. bio je drastično manji.

Curenja na mreži mnogo veća. Nakon burnih rasprava broj ekipa je povećan na 10 i mislim da je i to nedovoljno. Ustanovili smo da VIK nema mjerače protoka. To je kao da TVSA nema kamere. ViK nema bagere, nije ih ni kupovao, kupljena su auta. Jedno za izvršnog direktora i vozač za istog.

Nema kadrova koji treba da izađu na teren, a primaju se ljudi u administraciju koje ima viška. Ličnim angažmanom izmolim najbolje ljude u BiH, nestranačke, stručne, da se uključe i pomognu da se problem riješi, ViK kaže da vršim pritisak da oni rade.

Tačno je, vršim pritisak. Premijer je naravno prvi u lancu odgovornosti i snosi krivicu za sve što se dešava u Kantonu. Tačno je i da sam najavljivao prestanak redukcija krajem 2017.

“Kraj redukcija, s obzirom na potencijal vode koji Sarajevo ima, mi očekujemo polovinom naredne godine ili najkasnije krajem 2017. Tada bismo imali jednu stabilnu mrežu a onda bismo u 2018. išli sa njenom modernizacijom, uvodili bi nove mjerne aparate, aparate koji odmah prepoznaju problem… Mi smo godinu dana tu i rekli smo da ćemo to riješiti u našem mandatu i ako ne ispunimo obećanje, bio bi to veliki neuspjeh”.

Da su samo dio onoga što Vlada traži uradili kako treba, a za to smo izdvajali ozbiljan novac, redukcija ne bi bilo. U najsušnijem periodu, zadnjih nekoliko dana, imamo 2600-2800 l/s koje se isporučuju u mrežu. Duplo više nego što Sarajevu treba.

Nijedan veći privredni subjekt koji je dužan ili manipuliše vodom, nije isključen iz sistema. Nikakva borba protiv nelegalnih potrošača. Zbog svega toga sam protivno stavovima politika krenuo u promjenu upravljačkih struktura. Skupština preduzeća je smijenjena, imenovana je nova koja je marljivo radila nešto više od mjesec dana i pripremila prijedloge rješenja. Očekujem značajne promjene unutar VIK-a, u organizaciji rada preduzeća. Već naredne sedmice.

Dogovorili smo angažman sa ljudima koji su u Zenici i Tuzli rješavali sličan problem. Stručnim, nestranačkim. Dolazi nam 50 miliona KM kredita. Ove godine opet preko 5 miliona iz budžeta, 2 miliona za detekciju će se opet aktivirati. Da nam sistem dozvoljava, sve bi radili umjesto ove uprave. Isključivali, otklanjali kvarove, mjerili mrežu. Ne može tako na moju žalost.

Ne pišem ovaj post zbog saopštenja stranaka čiji su kadrovi zajedno sa kadrovima moje SDA krčmili ovo preduzeće godinama. U njega su ulagali samo stranački kadar koji se i sad zadnjicama sudara po kancelarijama čekajući da dođu crveni, zeleni, narandžasti oslobodioci pa da opet zajašu šefovske i direktorske pozicije i zaposle nove zaslužne aktiviste.

Ne pišem ga ni zbog ove grupe plaćenih demonstranata koji samo na svojim panoima mijenjaju teme i poruke i stalno su pred kantonom.

Pišem ga zbog stotina poruka koje dobijem od majki malih beba, od starijih osoba i svih onih koje neka nenajavljena redukcija iznova sokira. Zbog onih koji se na rani let bude, zbog onih koji se na sabah bude i nema vode. I zbog Bajrama zadnjeg i zbog SFF-a zadnjeg.

Stavio sam vjerovatno i politički status na kocku zbog odluke da u ViK uđu nestranački ljudi, stručni. Ništa mi od toga nije bitno. Frustrira me činjenica da se skoro ništa nije pomjerilo naprijed, naprotiv, a vidim da može.

Skupština Kantona je podržala sve ove prijedloge u avgustu na maratonskoj sjednici, zastupnicima neizmjerno hvala. Ubrzo ćemo ako Bog da pokazati potpuno novi sistem rada i pristupa problemu i efekte koje taj sistem proizvodi – napisao je premijer Konaković.