Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radovan višković

Premijer RS o poplavama: Ne podliježite špekulativnim pisanjima portala

radovan viskovic

Stambeni i pomoćni objekti do sada su poplavljeni na području Prijedora, Novog Grada i Čelinca

Situacija nije ni blizu alarmantna kao što je bila u ranijim godinama, ali nije na odmet oprez i preduzimanje svih mjera i radnji da zaštitimo imovinu i ljude i materijalna dobra na ugroženim područjima, izjavio je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, javlja Anadolu Agency (AA).

U Vladi Republike Srpske danas je ponovo održan sastanak koordinacionog tima Vlade koji ima zadatak da prati situaciju u vezi najavljenih obilnih padavina i mogućih poplava, a nakon sastanka Višković je novinarima rekao da su prije padavina vodostaji bili na minimumu, pa su rijeke mogle da prime sve te vode.

“Do ovog momenta osim bujičnih voda nije bilo značajnijih izlivanja većih rijeka i nanošenja štete”, rekao je Višković.

Naglasio je da Banjaluka nije ni na koji način ugrožena od Vrbasa, a Vrbanja značajno raste i još uvijek u koritu.

“Tokom noći u Prijedoru je poplavnjeno nekoliko domaćinstava, u Čelincu je Jošavka poplavila oko 50 stambenih i pomoćnih objekata, a određen broj objekata je poplavljen i u Novom Gradu”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, imaju dobru saradnju sa Crnom Gorom i Hrvatskom, a pošto se očekuje rast vodostaja Save Hrvatska je spremna da nizvodno od Gradiške u petak i subotu izvrši akumulaciju voda iz Save. Rekao je i da Vlada RS prati istuaciju a kada se padavine zaustave biće projenjena šteta i ova institucija sa lokalnim zajednicima pomoći će onima koji su pretrpili ili će tek pretrpjeti štetu

“Najbitnije je da su ljudski životi i pokretna imovina zaštićeni”, naglasio je Višković

Dodao je na području u FBiH nema značajnijih padavina pa ne prijeti ni vodostaj Bosne, kao i da će na području RS-a padavine u narednom periodu će stagnirati, odnosno biće ih, ali ne u mjeri kao u prethodna 24 sata.

Pozvao je građane da uz dozu opreza prate dešavanja, da vjeruju institucijama RS i informacijama od institucija, a da ne podliježu špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku.

Mile Međed, direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske, rekao je da ne očekuju poplave od većih rijeka ali da su u slučaju da do toga ipak dođe spremni da brzo reaguju.