Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Premijer se pohvalio: Porodiljama po 1.000 KM mjesečno, sebi nismo povećali plate

irfan halilagic – fena (1)

Trenutna socijalna davanja iz Budžeta Tuzlanskog kantona koja idu prema stanovništvu premašuju 60 miliona KM

Mjesec dana nakon imenovanja predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoj rad u proteklom periodu.

– Prva od mjera je bila stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika. Mi smo Vlada koja je došla da smanji sebi plate, a poveća svim drugim. Stvorili smo uslove za materijalno tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, civilne zaštite, robnih rezervi u iznosu do 15 miliona KM – izjavio je premijer TK Irfan Halilagić.

Prema njegovim riječima, izvršeno je hitno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za korisnike zdravstvenog osiguranja u TK, ali i povećane su boračke egzistencijalne naknade za 20 posto.

Usvojene su izmjene i dopune zakona koji će omogućiti stipendiranje nadarenih učenika i studenata. Izvršeno je uvođenje u pravo majki porodilja koje će primati naknadu u iznosu od 1000 KM.

Kako je kazao premijer Halilagić, uvećan je i doplatak za djecu za 50 procenata. Povećane su i naknade za oboljele od celijakije u skladu sa usvojenom skupštinskom inicijativom.

– Izvršene su izmjene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja, hitno riješen problem zagrijavanja OŠ Miladije kojoj je odobreno 85 hiljada KM za spajanje školskog objekta na sistem daljinskog zagrijavanja – rekao je Halilagić.

U programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, Vlada TK je omogućila isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima, koji su pravo na novčanu podršku ostvarili tokom prošle godine.

Utvrđeni su uslovi, kriterijumi i postupak za raspodjelu sredstava u Budžetu TK-a za 2022. godinu za materijalno tehničko zbrinjavanje socijalno ugroženih. Također je predviđeno 780 hiljada KM kao podrška povratnicima.

– Preko dva miliona vlada je raspodjelila za kulturu, sport i mlade. Izmijenjena je odluka o utvrđivanju učešća Ministarstva za boračka pitanja u nabavci otrotsko-protetskih pomagala, drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodontskih pomagala za ratne vojne invalide u TK-a – naveo je premijer TK.

U proteklih mjesec dana donijeta je uredba o uspostavljanju i vođenju registra podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini, dok je izbor za rukovodioca ove institucije u toku.

Trenutna socijalna davanja iz Budžeta Tuzlanskog kantona koja idu prema stanovništvu premašuju 60 miliona KM.