Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Bloomberg"

Šta sve ide u novom paketu sankcija Evropske unije prema Rusiji

Ursula von der Leyen

Odobrenje paketa i zabrana uvoza ugljena zahtijevaju podršku svih 27 država članica

Evropska unija planira predložiti obvezno postupno ukidanje uvoza ugljena iz Rusije kao izravan odgovor na izvještaje da su ruske snage počinile očite ratne zločine u Ukrajini, tvrde izvori za Bloomberg. Evropska komisija će u utorak predložiti zemljama EU uvođenje novih sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja, gume, hemikalija i drugih proizvoda iz Rusije u vrijednosti do devet milijardi eura na godišnjem nivou, rekao je izvor iz EU za Reuters.

Taj prijedlog trebao bi se naći u paketu koraka usmjerenih na jačanje postojećih mjera i ispravljanje “rupa u zakonu” o kojem su ambasadori Evropske unije već trebali raspravljati ove sedmice.

O detaljima zabrane i vremenu povlačenja ugljena još se raspravlja, rekli su izvori. Ruskim brodovima i kamionima će također biti onemogućen pristup EU, što će dodatno ugroziti trgovinu sa Rusijom, rekao je izvor, dodajući da će izuzeci biti napravljeni za energente, hranu i lijekove, prenosi Reuters.

Nema sankcija za naftu i plin

EU za sada ne planira sankcionirati naftu ili plin. Ali zemlje Unije duboko su podijeljene oko sljedećih koraka, a neke vlade nastavljaju tražiti barem signal da blok želi smanjiti uvoz ruske nafte, rekao je jedan izvor.

Nekoliko vlada, uključujući Njemačku i Mađarsku, odupiralo se proširenju opsega sankcija na ruski energetski sektor, ali optužbe da su ruske trupe u povlačenju pogubile brojne nenaoružane civile dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da se takve sankcije uvedu.

Odobrenje paketa i zabrana uvoza ugljena zahtijevaju podršku svih 27 država članica.

Koje su još sankcije?

Kao dio istog prijedloga, EU želi proširiti kontrolu izvoza na više tehnologija koje se koriste u odbrambenom sektoru i drugim ključnim industrijama, kao i ograničenja prodaje LNG opreme.

EU takođe predlaže da se zabrani izvoz u Rusiju u vrijednosti od još 10 milijardi eura godišnje, uključujući poluprovodnike, kompjutere, tehnologiju za zemni plin i drugu električnu i transportnu opremu, rekao je izvor.

Izvršni ogranak Evropske unije također predlaže dodavanje još desetaka ljudi i subjekata na svoj popis sankcioniranih pojedinaca i kompanija, uključujući banke, kao što je VTB Bank PJSC, koje su odsječene od globalnog sistema slanja poruka SWIFT-a, ali još nisu u potpunosti sankcionirane.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ove će sedmice posjetiti Kijev kako bi se sastala s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.