Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"reagovali smo na vrijeme"

Premijer Višković održao presicu u Banjoj Luci: Građani da ne paniče!

viskovic – press

Padavine koje su bile u Maglaju i nekim drugim mjestima u Federaciji, izazvale su nagli rast rijeke Bosne

– Ovdje je u pitanju prirodna nepogoda, to tako trebamo da posmatramo i doživljavamo. Na nama je da saniramo štete, i spriječimo gubitke ljudskih života, a mislim da smo u tome uspijeli. Opasnost još nije prošla, pozivam građane na ugroženim područjima da bez ikakve panike, slušajući nadležne institucije, ponašaju se onako kako treba u datim okolnostim da se ponašaju. I da mjesta panici nema i da panika u ovakvim situacijama nije saveznik ni nama, ni njima – rekao je prvi čovjek Vlade RS Radovan Višković na konferenciji nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade RS za praćenje najavljenih velikih padavina.

Naglasio je da su sve insitutucije ovaj put reagovale na vrijeme.

– Već 8. maja preko Civilne zaštite Srpske obavijestili smo sve načelinike i gradonačelnike u Srpskoj o hidrometeoroločkim izvještajima, prognozama, vodostajima – rekao je premijer Srpske.

Naveo je da će se uraditi detaljnu analizu.

– Ipak, bilo je propusta, koje moramo otkloniti. Nedopustivo je da se u trenutku poplava traže vreće za pijesak. Zahvaljujući timu koji je Vlada formirala 10. maja, bukvalno smo svaki dan u zasijedanju – rekao je Višković.

Višković je kazao da nadolazak Save na području RS, oko Gradiške, neki njen vrh se očekuje 18. maja.

– Iz predostrožnosti ja vas moram podsjetiti, jučer kada sam nazvao načelnika Teslića, ispalo je da sam ga nazvao da ga pitam kako je. Čovjek se u jendom momentu, imam osjećaj, iznenadio što ga sad pitam za poplave. Kaže mi da oni ne očekuju ništa po tom pitanju, da su odradili dovoljno pripremnih radnji. A, ona se desilo za smo nekoliko sati da budu prvi u poziciji da budu ugroženi i da proglase vanredno stanje. Ne želim da shvatite da ja sad imam nešto loše protiv načelnika Teslića, nego želim da shvatite koliko su se stvari desile neočekivano i brzo, kazao je Višković, pa objasnio svoju izjavu od jučer kako nema mjesta panici i da neki portali pretjeruju.

– Kada sam jučer govorio pred novinarima, rijeka Bosna je bila u ljetnom režimu, sa nekih 77 centimetara vodostaja, da bi ta ista Bosna za samo tri, četiri sata otišla na skoro četiri metra. Prema tome, padavine koje su bile u Maglaju i nekim drugim mjestima u Federaciji, izazvale su nagli rast rijeke Bosne. Međutim, na svu sreću padavine u Federaciji su stale. Imamo informaciju da su sve pritoke rijeke Bosne koje pune akumulaciju Bosne iz Federacije u opadanju, što znači da rijeka Bosna u ovom momentu ne predstavlja opasnost. Čuli ste za Sanu i Unu, da i one od izvorišta imaju staganciju. Za Vrbas smo rekli da ćemo ići u kontrolisano puštanje vode na brani hidroelektrane Bočac, pratićemo tu situaciju i u zavisnosti od dotoka u samo jezero, kontrolisano ćemo ispuštati vodu iz jezera da ne bismo ugrozili imovinu i stanovništvo nizvodno.

Kaže da će se situacija pratiti i u noći pred nama, te da će se Koordinacioni tim sastati i sutra da analizira stanje.

– Moj prijedlog na sastanku bio je da škole u Banjaluci rade normalno u područjima gdje nije proglašena vanredna situacija – rekao je Višković.

– Želim da pozovem građane u svim lokalnim zajednicama koje su pogođene poplavama, da ne šire paniku, da prate uputstva civilne zaštite i ostalih službi. Institucije RS prate situaciju, kada se situacija okonča imaćemo procjene šteta sa terena i sigurno će Vlada da pomogne područjima u sanaciji šteta koje su izazvane tokom ovih par dana, poručio je premijer Višković.