Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera dokumentarnog filma “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”

plakat silovanje u ratu

Dokumentarni film “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci” ostvarenje koje govori o dugo zanemarivanoj, pa čak i svojevrsnoj tabu temi u Bosni i Hercegovini večeras će doživjeti svoju premijeru u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, javlja Anadolu Agfency (AA).

Radi se o trećem dokumentarnom filmu Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Silovanje i seksualno zlostavljanje žena, djevojčica, a pogotovo muškaraca dugi je vremenski period posmatrano kao zabranjena tema, o kojoj se u društvu i van porodice, pa čak u nekim slučajevima niti unutar porodice, ne govori i ne smije govoriti.

“Podatak da je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu zločin silovanja, zajedno sa drugim vrstama zločina, činjen u ogromnim razmjerama, kako u logorima tako i van logora, na cijelom tlu Bosne i Hercegovine. Silovanje i seksualno zlostavljanje nije činjeno u pojedinačnim i izoliranim slučajevima, nego je predstavljalo sistematski dio plana usmjerenog u cilju biološkog uništenja bošnjačkog naroda”, naveli su iz Saveza logoraša u BiH.

Prema procjenama Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, u logorima i drugim zatočeničkim objektima silovano je oko 25.000 osoba oba spola, među njima i veliki broj maloljetnika.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini želio je da snimanjem dokumentarnog filma “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci” ostavi trajno zabilježene priče logoraša koji su pretrpjeli nezamislive torture i koji danas među nama žive kao, nažalost, nevidljivi članovi društva. Ovo dokumentarno ostvarenje, navode, ima dokumentarnu, edukativnu i naučno-istraživačku svrhu, ta da o ovoj tematici potrebno je da ravnopravno raspravljaju svi članovi društva.

Savez logoraša u BiH pozvao je sve građane Bosne i Hercegovine da prisustvuju premijeri dokumentarnog filma i na taj način daju svoj doprinos očuvanju kulturnog i historijskog nasljeđa BiH.