Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera filma “Dobrinja, opsada u opsadi” večeras u Sarajevu

BiH

djecaci dobrinja

“Dobrinja, opsada u opsadi”, naziv je novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića, koji će biti premijerno prikazan večeras u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad Sarajevo.

Film, nastao u koprodukciji Udruženja “Pravda” i Općine Novi Grad, govori o najznačajnijim događajima na području sarajevskog naselja Dobrinja, o “dobrinjskoj ratnoj tvrđavi” tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine.

[pull_quote_right]Avdo Huseinović je novinar i publicista rođen 1973. godine u Sarajevu[/pull_quote_right]

Kako je Feni kazao autor ovog ostvarenja Avdo Huseinović, novi dokumentarac svjedoči o dobrinjskoj ratnoj drami koja je sudbinski vezana za opstanak i odbranu opkoljenog Sarajeva, te donosi priču o nekim prijelomnim događajima koji su obilježili vrijeme herojstva iskazanog u odbrani Dobrinje.

Navodi da film prikazuje organizaciju civilnog i vojnog života u dotada neviđenim uvjetima, svjedočeći patnju, stradanje, ali i nepokolebljivu volju da se ostane i opstane na tom relativno malom prostoru na kojem je od ostatka grada ostalo odsječeno više od 30.000 stanovnika.

– Film se bavi konkretnim primjerima, počev od funkcionisanja ratne bolnice i škola na prvoj liniji odbrane Dobrinje, do njegovanja kulturnog života i svih drugih segmenata borbe za preživljavanje, usprkos gotovo nemogućim uvjetima – kaže Huseinović.

Po njegovim riječima, film nosi poruku o tome šta sve “običan” čovjek može izdržati kada se suoči s naoko bezizlaznom situacijom, ukoliko je organiziran i riješen da ustraje u svom naumu.

Ovaj film kroz autentične video snimke, dokumentaciju koja je korištena i pred Tribunalom u Haagu i svjedočenje živih svjedoka, prezentira mnoštvo nepoznatih detalja i činjenica o periodu opsade sarajevskog naselja Dobrinja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Među ostalim, publika će se upoznati o originalnim naredbama haškog optuženika Ratka Mladića i Tomislava Šipčića, prvog komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za operaciju totalne okupacije Dobrinje u junu 1992. godine, koja je osujećena odlučnim otporom i nesebičnim angažiranjem bh. branitelja.

Avdo Huseinović je novinar i publicista rođen 1973. godine u Sarajevu. Autor je više dokumentarnih filmova i knjiga koje svjedoče o odbrani BiH i njenog glavnog grada.