Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Jevrejski naseljenici pokušali obaviti talmudski obred u džamiji Al-Aksa

07/06/2015

Desetine jevrejskih naseljenika danas su ušle u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uz podršku izraelske policije najmanje 35 jevrejskih naseljenika uletjelo je u džamiju Al-Aksa kroz kapiju Al-Mugharbeh. Obišli su kompleks, prošli pored džamija Al-Qibali i Al-Marwani, te napustili ga kroz kapiju Al-Rahmeh”, izjavio je direktor kompleksa Al-Aksa Sheikh Omar al-Qiswani za AA.

[pull_quote_right]Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine[/pull_quote_right]

Jevrejski naseljenici pokušali su obaviti talmudski obred u blizini kupolne džamije, ali su ih pripadnici islamske vjeroispovijesti spriječili.

Za muslimane, Al-Aksa je jedna od tri sveta mjesta u svijetu, pored Ka’be u Meki i džamije poslanika Muhammeda u Medini.

Mjesto u kojem se nalazi džamija Al-Aksa Jevreji smatraju Hram planinom na kojoj su se ranije nalazila dva jevrejska hrama.

al aqsa1

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine. Sveti grad je aneksiran 1980. godine i proglašen glavnim gradom jevrejske države koju međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Posjeta izraelskog lidera Ariela Šarona kompleksu 2000. godine pokrenula je “Drugu intifadu”, narodni ustanak protiv izraelske okupacije nakon kojeg su ubijene hiljade Palestinaca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.