Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Premijerno prikazan film “Četiri zida” BIRN-a BiH

Foto: BIRN BiH
Panel-diskusija nakon projekcije filma “Četiri zida”

Film “Četiri zida” autorice Džane Brkanić govori o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u Beogradu i Banjoj Luci te zastrašivanjima s kojima se suočavaju u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, u srijedu, 17. maja, u Sarajevu je u saradnji s Bh. povorkom ponosa premijerno prikazan film “Četiri zida” u produkciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nakon čega su panelisti razgovarali o položaju članova LGBTIQ zajednice, koji su svakodnevno izloženi govoru mržnje, prijetnjama te fizičkim napadima.

Film “Četiri zida” autorice Džane Brkanić govori o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u Beogradu i Banjoj Luci te zastrašivanjima s kojima se suočavaju u Sarajevu. Prvi dio filma posvećen je dešavanjima u Beogradu prije održavanja EuroPridea u septembru 2022. godine, dok se u drugom dijelu govori o tome kako se šire politički narativi diljem regiona te se na samom kraju donose iskustva sa napada na zajednicu u Banjoj Luci u martu 2023. godine.

“Naša ideja je bila da napravimo jedan film koji će prikazati kako je zaustavljen EuroPride u Beogradu i kako se narativi spoja politike, desničarskih organizacija i zloupotrebe vjerskih organizacija spajaju u regionu da limitiraju ljudska prava, posebno ove zajednice”, naveo je Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH, prije premijerne projekcije filma u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), piše Detektor.ba.

Jednaka prava

On je objasnio publici kako je iskustvo organiziranja jednog ovakvog događaja bilo drugačije u odnosu na druge koje BIRN BiH organizira i za koji je zahtijevano prisustvo policije, zaštitara, hitne pomoći i vatrogasaca, što nije slučaj s prikazivanjima drugih filmova i diskusijama, ali sa čime se u Bh. povorci ponosa svakodnevno suočavaju.

Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Nizozemske, čija je Vlada podržala produkciju filma, naveo je da u BiH postoje načini da se podrže organizacije za ljudska prava, uključujući LGBTIQ organizacije, te da društvo koje ne poštuje ljudska prava ne može napredovati na pravi način.

“I u BiH je ponekad teško braniti ljudska prava, zalagati se za ljudska prava, zalagati se za jednaka prava. To nije samo kroz finansiranje organizacija, finansiranje BIRN-a, nama veoma važnog partnera, da budemo povezani sa ovim što večeras gledamo i radimo, već i ono što se dešava iza kulisa”, rekao je Waltmans te dodao da je to tema kojom se pokušavaju baviti sve vrijeme i iznio nadu da to barem malo doprinosi mogućoj promjeni.

Dokumentarni film “Četiri zida”, koji je dostupan na YouTube kanalu BIRN-a BiH, donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada na ovu zajednicu usmjerenih od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.

Nakon nekoliko “mirnih” godina u kojima je održavan Pride u Beogradu, vlast u Srbiji u ljeto 2022. odlučuje zabraniti EuroPride. Politička atmosfera doprinijela je ograničenom održavanju događaja, na kome je nekoliko pripadnika zajednice napadnuto. Počinioci nisu procesuirani.

“Seksualno čišćenje”

Dok aktivisti upozoravaju na širenje mržnje protiv ove manjinske zajednice u regionu, poručuju da su u Bosni i Hercegovini nedavno svjedočili i napadima u Republici Srpskoj i diskriminatornim izjavama političara.

Režiju filma “Četiri zida” potpisuje autorica Džana Brkanić, montažu Elvedin Zorlak, dok su snimatelji Mirza Mršo i Admir Švrakić, a ton majstor Samir Hrković. Autor muzike je Dino Šukalo, a urednik filma Semir Mujkić.

Mirza Halilčević iz Bh. povorke ponosa, osvrćući se na film na panel-diskusiji održanoj nakon premijere, kazao je da su svi učesnici, protagonisti desno orijentiranog krila rekli manje-više istu rečenicu – da neće dozvoliti održavanje povorki, da članove LBGTIQ zajednice treba eliminirati, izdvojiti, ekskomunicirati iz javnog prostora.

Naveo je da se upravo tako započinju ratovi te da je to izuzetno ozbiljna i zapaljiva retorika.

“Kao što postoji etničko čišćenje, isto tako postoji i seksualno čišćenje odnosno način čišćenja društva u mjeri gdje se eliminišu svi društveno neprihvatljivi oblici, odnosno seksualni oblici”, naveo je on i dodao da sve što se dešava u društvu, u nekoj mjeri se odražava i na marginalne skupine.

On je ukazao da i dan-danas postoje roditelji koji svoju djecu tjeraju iz doma usljed outovanja, odnosno otkrivanja svoje stvarne seksualne orijentacije, koji ih se odriču, zatvaraju u psihijatrijske ustanove ili ih nasilno liječe.

Ideologija nacionalizma, homofobije i transfobije

Selma Alispahić, asistentica sa Odsjeka za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, ukazala je na važnost humanističkog obrazovanja.

Ona je objasnila kako se svi kontrapokreti i kontraglasovi koji se suprotstavljaju onome što oni ne smatraju prihvatljivom ideologijom, ako time podrazumijevaju sve što se odnosi na prava žena, na pitanje rodne ravnopravnosti, seksualna reproduktivna prava i prava LGBTIQ osoba, mogu tumačiti kao manifestacija jedne ideologije koja uopće nije bezazlena i nije tako spontana.

“Smatram da možemo, ako posmatramo sociološki i u nekoj komparativnoj perspektivi, uvidjeti da u BiH, Srbiji, zemljama regiona, imamo iskustva u Sjedinjenim Američkim Državama, možemo pronaći zapravo pokrete koji imaju iste karakteristike, koji govore iste stvari, iste probleme, i da se onda zapitamo ko stoji iza toga. Naravno, u jednom širem smislu kada govorimo iz perspektive političke teorije, možemo reći da iza toga stoji ideologija nacionalizma, homofobije, transfobije”, navela je Alispahić.

Džana Brkanić, zamjenica urednika BIRN-a BiH i režiserka filma, kazala je da je ona neko ko se 15 godina najviše bavi žrtvama ratnih zločina, ali da je i ova priča podjednako uticala na nju.

“Moram reći da među ljudima među kojima se ja krećem nisu svi dobro upoznati sa situacijom LGBT zajednice u BiH. Nekako ljudi pređu preko informacija ili ih jednostavno ne doživljavaju”, navela je Brkanić te dodala da nije lako čuti sintagmu “četiri zida”, koja se često odnosi na nasilje unutar samih porodica prema LGBTIQ osobama.

“Moja je nada bila da ću ovim filmom makar kod jedne osobe promijeniti svijest i to će biti moj uspjeh”, kazala je Brkanić.