Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužna vijest

Preminula beba u Mostaru koja je bila zaražena hripavcem

skb mostar
Foto: Fena/ Arhiva

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tokom kašljanja ili kihanja.

U našoj zemlji je zabilježen prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca, od kojeg je u Mostaru usljed drugih komplikacija na Odjelu pedijatrije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici preminula dvomjesečna beba koja nije bila cijepljena.

Liječnici upozoravaju na opasnost da se val zaraze, koji je već zahvatio susjednu Hrvatsku, prelije na našu zemlji zbog velike migracije i činjenice da su djeca do sedme godine koja nisu cijepljena u velikoj opasnosti od ove bolesti.

Podsjećamo, Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) privaljen je tokom ovog mjeseca hripavac (veliki kašalj) kod novorođenčeta. Tada je potvrđeno da je u pitanju samo jedan slučaj.

Riječ je o izuzetno zaraznoj akutnoj infektivnoj bolesti dišnog sistema uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tokom kašljanja ili kihanja.

Karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Hripavac (pertusisa) može imati i ozbiljne posljedice, posebno kod novorođenčadi i male djece. Zbog toga je iznimno važno poznavati uzrok, simptome, dijagnozu i liječenje hripavca. Vakcinacija je i dalje neizostavna metoda prevencije širenja ove potencijalno ozbiljne infekcije.