BiH

tužna vijest

Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

09/11/2021

Na 26. godišnjicu od dana kada je ubijen njen sin Nino Ćatić za Preporod je izjavila: -Da mi je samo jednu kost naći, da mu imam mezar

Preminula je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka novinara ubijenog u genocidu u Srebrenici Nihada Nine Ćatića.

Bila je neumorna aktivistica koja se do posljednjeg daha borila za istinu o genocidu u Srebrenici. Posmrtne ostatke svog sina, novinara koji je prvi poslao 10. jula 1995. vijest o padu Srebrenice kao zaštićene zone UN-a, nažalost, nikada nije pronašla.

Preminula je u Sarajevu u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”. Svoj život od rata je posvetila pronalasku posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. Svakog jedanaestog u mjesecu u Tuzli je zajedno s drugim majkama i kćerkama protestirala, tražeći pravdu.

Na 26. godišnjicu od dana kada je ubijen njen sin Nino Ćatić za Preporod je izjavila: -Da mi je samo jednu kost naći, da mu imam mezar.

Džaferović uputio telegram saučešća

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice”.

– Duboko me potresla vijest o smrti srebreničke majke Hajre Ćatić. Svojom nepokolebljivom borbom za istinu i pravdu, ona je pokazala neizmjernu moralnu snagu, koja nas sve obavezuje da nastavimo njenu borbu – napisao je Džaferović.

Kaže da činjenica da je preselila na bolji svijet, a da nije pronašla kosti svog sina Nine Ćatića, ukazuje na svu monstruoznost zločina genocida, čije posljedice ne prestaju ni nakon 26 godina.

– Molim dragog Boga da Hajri Ćatić podari džennet, a njenoj porodici sabur u ovim teškim trenucima – napisao je Džaferović.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka novinara ubijenog u genocidu u Srebrenici Nihada Nine Ćatića, preminula je danas u Sarajevu u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.