Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužna vijest

Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

catic (1)

Na 26. godišnjicu od dana kada je ubijen njen sin Nino Ćatić za Preporod je izjavila: -Da mi je samo jednu kost naći, da mu imam mezar

Preminula je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka novinara ubijenog u genocidu u Srebrenici Nihada Nine Ćatića.

Bila je neumorna aktivistica koja se do posljednjeg daha borila za istinu o genocidu u Srebrenici. Posmrtne ostatke svog sina, novinara koji je prvi poslao 10. jula 1995. vijest o padu Srebrenice kao zaštićene zone UN-a, nažalost, nikada nije pronašla.

Preminula je u Sarajevu u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”. Svoj život od rata je posvetila pronalasku posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. Svakog jedanaestog u mjesecu u Tuzli je zajedno s drugim majkama i kćerkama protestirala, tražeći pravdu.

Na 26. godišnjicu od dana kada je ubijen njen sin Nino Ćatić za Preporod je izjavila: -Da mi je samo jednu kost naći, da mu imam mezar.

Džaferović uputio telegram saučešća

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice”.

– Duboko me potresla vijest o smrti srebreničke majke Hajre Ćatić. Svojom nepokolebljivom borbom za istinu i pravdu, ona je pokazala neizmjernu moralnu snagu, koja nas sve obavezuje da nastavimo njenu borbu – napisao je Džaferović.

Kaže da činjenica da je preselila na bolji svijet, a da nije pronašla kosti svog sina Nine Ćatića, ukazuje na svu monstruoznost zločina genocida, čije posljedice ne prestaju ni nakon 26 godina.

– Molim dragog Boga da Hajri Ćatić podari džennet, a njenoj porodici sabur u ovim teškim trenucima – napisao je Džaferović.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka novinara ubijenog u genocidu u Srebrenici Nihada Nine Ćatića, preminula je danas u Sarajevu u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.