Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"FoNet"

Hapšenje u Beogradu zbog gađanja jajima murala ratnog zločinca

corovic

Veliki broj policajaca u civilu danas je čuvao mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću

Policija u civilu privela je aktivisticu za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, izjavio je FoNetu jedan od aktivista nevladnih otrganizacija koje su htjele da prekreče mural, ali je policija zabranila taj skup.

Uniformisani policajci nisu reagovali na reakciju građana, koji su od njih tražili da intervenišu dok su ljudi u civili lišavali slobode aktivisticu ili više njih.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Aide Ćorović slobode je lišena i Jelena Jaćimović, također aktivistica, iz istog razloga – jer je mural ratnog zločinca gađala jajima.

Nezvanično, uhapšene aktivistice su dovedene u policijsku stanicu na Vračaru.

Književnik Vladimir Arsenijević bio je očevidac napada na aktivisticu Aidu Ćorović, nakon što je bacila jaje na mural sa likom Ratka Mladića.

„Čitava država Srbija se sa svojom moći stuštila na ženu u godinama, što je nenormalno, i ja sam samo pokušao da je odbranim od tih nasilnika“, objasnio je Arsenijević.

„Kada neko neko baci jaje na mural sa likom ratnog zločinca u pitanju je simboličan čin. Paradoksalno je da se tolike policijske snage okupe da štite neki strit-art, ako se to tako uopšte može nazvati, i da se na taj način ophode prema ljudima koji pokušavaju da ostave nekakvu poruku“, poručio je Arsenijević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici MUP-a na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe danas obezbJeđivali javni red i mir, a zbog najavljenog protesta i uklanjanja murala sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića. Tvrde da nisu štitili taj mural.

Podsjećamo, nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila, pa otkazala uklanjanje murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i to zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup, došlo je do incidenta. Inače, pripadnici MUP-a Srbije tokom čitavog dana čuvaju mural zločinca Ratka Mladića.