Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jutarnji list

Penzioner koji je uhodio Ninu Badrić osuđen je na osam mjeseci zatvora

nina instagram (1)
FOTO: Instagram / @badrich

Sud mu je odredio i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja te trogodišnju zabranu približavanja i uznemiravanja pjevačice

Penzioner Ilija M. (57), optužen je da je hrvatsku pjevačicu Ninu Badrić dvije godine uhodio od Zagreba do Hvara te joj slao pisma i pjesme.

Nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora uslovno, s trogodišnjim rokom da ne počini novo krivično djelo, piše Jutarnji list.

Sud mu je odredio i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja te trogodišnju zabranu približavanja i uznemiravanja pjevačice. Naloženo mu je i da plati troškove psihijatrijskog vještačenja. Ilija je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu rekao da poriče krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret.

“Poričem krivicu za djelo koje mi se stavlja na teret. Ne sporim da mi se gospodična Nina Badrić svidjela u svojoj muzici. Postao sam njen fan, slušam njenu pjesme, odem na koncerte, ali ne na svaki. U desetak godina bio sam na njih 15-ak. Ne znam što znači kad kaže da sam u nju zurio. Nisam bio nikada nepristojan prema njoj. A u Jelsu sam otišao nevezano za nju jer tamo sedam godina ljetujem”, rekao je Ilija u svoju odbranu.

“Unajmljujem sobe, a lokacije ovise o cijeni. Ne znam niti o kojem zidiću govori da sam ju s njega promatrao jer je taj zidić na frekventnom mjestu. Pa Jelsa je mali gradić, sve je udaljeno 200-tinjak metara. Međutim, ja njoj nikada nisam kucao na vrata niti sam očekivao da s njom budem a priori u kontaktu. Nisam iskompleksiran niti mi je ona prioritet u životu”, dodao je, no sud mu nije povjerovao.

Ilija tvrdio da je nevin / FOTO: Goran Stanzl / PIXSELL

Ilija je priznao da je pjevačici pisao komentare na Facebooku, no tvrdi da je sadržaj poruka uvijek bio čista podrška. Demantirao je da je pjevačici zvonio na vrata stana. Sudac Marijan Bertalanič zaključio je kako nema razloga niti motiva zbog kojih bi Nina Badrić lažno teretila Iliju.

FOTO: Instagram / @badrich

“Ona je detaljno i uvjerljivo opisala okolnosti u kojima ste je pratili, uhodili i uznemiravali u inkriminiranom periodu. Prvo vas je blokirala na Facebooku. Zatim vam je i otvoreno rekla da s vama ne želi nikakav kontakt i zamolila vas da ju ne uznemirujete. U Jelsi vam je također direktno dala do znanja i zamolila vas da ju ne kontaktirate više. A kako ni to nije imalo efekta bila je prinuđena podnijeti prijavu protiv vas. Način na koji ste je uznemiravali i pratili kod svakog građanina bi izazvalo tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost. Stoga vas je sud proglasio krivim. A vi imate pravo na žalbu”, rekao je sudac.