Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trebinje

Preminuo jedan od ubica Srđana Aleksića

srđan aleksić
Foto: Arhiv

Među četvoricom vojnika koji pretukli Srđana, bio je i Stevo Redžo koji je nakon presude poginuo na ratištu

U subotu, 27. januara, navršit će se 31. godina kako je prestalo da kuca srce tada 26-ogodišnjeg mladića Srđana Aleksića, koji je preminuo od povreda zadobijenih spašavajući svoga druga, Bošnjaka, Alena Glavovića.

Srđan je ovim svojim herojskim činom postao sinonim za prijateljstvo, bez obzira na vjeru i naciju.

Te ratne 1993. godine, kada su prilikom legtimisanja na trebinjskoj pijaci četvorica pripadnika VRS počela da maltretiraju Glavovića, Srđan je priskočio u pomoć i umjesto Glavovića dobio batine od kojih je nakon 6 dana provedenih u komi preminuo.

Saznaje se da je jedan od Srđanovih ubica preminuo prije nekoliko dana. Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Srđanov otac, Rade Aleksić.

Radi se i Simi Kovaču koji je zbog ovog zločina bio i osuđen.

Kako je Rade Aleksić ranije istakao za medije, skoro pa svakodnevno, otac Rade sreće jednog od ubica koji je 1993. godine na trebinjskoj pijaci na smrt pretukao njegovog sina. Bio je to radni kolega Srđanove majke.

Jednog od ubica viđao svaki dan

– Malo mi je smetalo njegova izjava kad je rekao da je radio s majkom pokojnog Srđana, pa kaže gdje bi ja ubio dijete Mire s kojom sam radio, a ubio je. Smetala mi je izjava jednog advokata, na pauzi suđenja kad mi je rekao tako mu i treba kad je branio baliju. Kad sve to čovjek sabere vidi u kakvom je vremenu živio, rekao je tada Rade Aleksić.

Među četvoricom vojnika koji pretukli Srđana, bio je i Stevo Redžo koji je nakon presude poginuo na ratištu. Njegovi sinovi, priča Rade, pomagali su u gradnji fontane ispred crkve.

Presudu lično nikad nije dobio. 1994. godine vojni sud u Trebinju donio je presudu kojom Savu Redžu, Ukropinu Dragana, braću Simu i Milenka Kovača zbog učestvovanja u tuči sa smrtnim ishodom osuđuje na 28 mjeseci zatvora. Prema članu 44 Zakona o učestvovanju u tučama u kojoj je neko lišen života kazna je od 3 mjeseca do 3 godine.