Tuzlanski kanton

Preminuo mladić (26) iz Živinica koji je bio zaražen koronavirusom

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kako su potvrdili iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, muškarac rođen 1994. godine iz Živinica preminuo je nakon infekcije SARS-COV-2 virusom

U protekla 24 sata na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla koronavirus je potvrđen kod još 41 osobe sa područja Tuzlanskog kantona, dok je testirano 285 uzoraka – potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

U posljednja 24 sata prijavljena su i četiri smrtna slučaja pacijenata zaraženih koronavirusom. Preminuli su žena i muškarac iz Kalesije starije životne dobi, te dva muškarca iz Živinica srednje i mlađe životne dobi sa komorbiditetima. Jedna preminula osoba je imala i cerebralnu paralizu. Kod svih su bili potvrđeni komorbiditeti.

Kako su potvrdili iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, muškarac rođen 1994. godine iz Živinica preminuo je nakon infekcije SARS-COV-2 virusom.

U 9 od 13 općina/gradova u Tuzlanskom kantonu su evidentirani novi slučajevi zaraze koronavirusom. Najviše novozaraženih je Tuzli 13 i Lukavcu 12. U Gradačcu je četiri, po tri u Gračanici i Banovićima, dva nova slučaja su u Srebreniku i Kalesiji, te po jedan u Sapni i Živinicama.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno zaraženih 855 osoba, 1066 oporavljenih, a od početka pandemije je zabilježeno 1995 pozitivnih osoba na koronavirus.

Hospitalizirana je 71 osoba (pet na mehaničkoj ventilaciji). Pozitivnih u kućnoj izolaciji 784, a pod zdravstvenim nadzorom je 811 osoba.

Od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada je u Tuzlanskom kantonu preminule su 73 osobe.