Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 74. godini

Preminuo profesor emeritus Esad Zgodić, poznat datum komemoracije

esad zgodic
Foto: FPN Sarajevo

“Bh. politologija sigurno je izgubila najznačajnijeg autora koji je nedavno na FPN-u promovirao i svoju 36. knjigu koju je objavio u svojoj karijeri”, kazao je Turčalo

Profesor emeritus Esad Zgodić preminuo je jutros u 74. godini u Sarajevu.

Zgodić je bio profesor Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Na Fakultetu političkih nauka je utemeljio nastavnu disciplinu “Historija socijalne i političke misli Bosne i Hercegovine”.

-Prof. Esad Zgodić bio je najznačajni bosanskohercegovački politolog u posljednje tri decenije kad se govori o BiH, koji je uveo suštinski mnoštvo novih politološih pitanja u bh. politiku – kazao je Feni dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr Sead Turčalo.

Istakao je da je prof. Zgodić dao neizmjeran doprinos u pogledu historije socijalne i političke misli u BiH.

-Zbog toga možemo reći da je bosanskohercegovačka politologija sigurno izgubila najznačajnijeg autora koji je nedavno na FPN-u promovirao i svoju 36. knjigu koju je objavio u svojoj karijeri. Radi se o jako plodnom autoru o politološkoj misli u BiH – kazao je Turčalo.

Komemoracija povodom smrti profesora Esada Zgodića bit će organizirana na Fakultetu poltičkih nauka u Sarajevu u utorak, 9. januara u 12 sati.

Esad Zgodić autor je velikog broja naučnih djela, a pisao je i za časopise, kao što je onaj društva “Preporod”, “Sveske” i “Značenja”. Duže vrijeme je bio i politički aktivan. Tokom 80-ih godina je radio u Centralnom komitetu Saveza komunista Bosne i Hercegovine te se smatra jednim od utemeljitelja SDP-a. S Nijazom Durakovićem je bio autor privremenog i stalnog programa SDP-a.

Rođen je u Goraždu 24. novembra 1950. godine.