BiH

SAD

Preminuo Robert William Farrand, prvi supervizor za Brčko

13/05/2022

Činio je sve da se ratom razorena i podijeljena zajednica integrira i obnovi i u tome je imao ogromnog uspjeha

U Sjedinjenim Američkim Državama preminuo je prvi supervizor za Brčko, američki diplomat Robert William Farrand, objavili su u petak iz Vlade Brčkog.

Vijest o smrti supervizora Roberta Farranda, koji je umro 26. aprila 2022. godine, poznati američki list Washington post objavio je 1. maja ove godine, navode iz Vlade.

Robert Farrand za brčanskog supervizora postavljen je odlukom Arbitražnog tribunala od 15. februara 1997. godine. U Brčko je stigao 5. aprila iste godine i na dužnosti je bio više od tri godine, odnosno do 2000. godine kada ga je na toj funkciji zamijenio Garry Matthews.

Tokom obavljanja funkcije supervizora u Brčkom, ambasador Farrand je 1997. godine nalozima imenovao prvu multietničku policiju, multietnički Izvršni odbor i multientički saziv Skupštine općine Brčko.

Navodi se kako je nalozima omogućio ozbiljniji povratak raseljenog i izbjeglog stanovništva u svoje prijeratne domove, posebno apostrofirajući odbornike Skupštine, administracije, policije i sudstva.

“Činio je sve da se ratom razorena i podijeljena zajednica integrira i obnovi i u tome je imao ogromnog uspjeha”, ističe se u saopćenju.

Nakon što je 5. marta 1999. godine donesena Konačna arbitražna odluka za Brčko, 8. marta 2000. godine proglasio je Statut Brčko distrikta BiH, imenovao prelaznu Skupštinu i Vladu Brčko distrikta BiH, čime je multietničnost u Brčkom u svim sferama života dobila zamah i počela funkcionisati.

“Supervizor Robert Farrand u Brčkom će ostati upamćen kao vrlo vješt pregovarač i diplomat, koji je sa svojim timom svakodnevno radio na uspostavljanju normalnih uvjeta za život na cijelom području Brčko distrikta BiH. S pravom se može reći da je istinske temelje na kojima Brčko distrikt BiH počiva kao ravnopravna multietnična zajednica svih koji žive na ovom prostoru, postavio supervizor Robert Farrand”, objašnjeno je.

U sjećanjima stanovnika Brčko distrikta BiH i lokalnih službenika iz ove specifične jedinice lokalne samouprave, supervizor Robert William Farrand bit će upamćen kao čovjek koji je vrlo objektivno i odgovorno pristupao svim problemima u izgradnji Distrikta, kaže se u saopćenju koje potpisuje gradonačelnik Esed Kadrić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.