Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oleksij Reznikov

Ukrajinski ministar odbrane: Ulazimo u fazu “dugog rata”

reznikov-ss

Navodi kako je Moskva nakon prvotnog ruskog napada 24. februara očekivala da će Ukrajina kapitulirati u roku od nekoliko dana te će Kremlj moći uspostaviti novu, prorusku vlast u Kijevu

Ukrajina je prisilila Rusiju da smanji svoje ambicije na operativnoj i taktičkoj razini te ulazi u novu fazu “dugog rata”, objavio je danas na Facebooku ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

“Kako bismo sad pobijedili, moramo pažljivo planirati korištenje resursa, izbjegavati greške te projektovati svoju snagu tako da nam se na kraju neprijatelj više ne može suprotstaviti”, objavio je ministar.

Navodi kako je Moskva nakon prvotnog ruskog napada 24. februara očekivala da će Ukrajina kapitulirati u roku od nekoliko dana te će Kremlj moći uspostaviti novu, prorusku vlast u Kijevu.

“No ukrajinska vojska i cijeli ukrajinski narod odbili su okupatore i uništili njihove planove”, objavio je Reznikov, koji navodi kako je došlo do jako važne promjene i na međunarodnom planu.

“U zadnjih mjesec dana Ukrajina je na polju odbrane postigla ono što nije ostvareno u zadnjih 30 godina. Dobili smo teško oružje od naših partnera. Naročito se to odnosi na američke haubice M777 kalibra 155 mm, koje se već koriste na ratištu. Prije tri mjeseca to je bilo nezamislivo”, pojasnio je Reznikov.