Tužna vijest

Prestalo je da kuca srce devetogodišnje Nejle Alibašić

nejla alibasic (1)

Dženaza devetogodišnjoj Nejli Alibašić bit će u ponedjeljak u 15.45 sati na Mezarju Bradići u Vogošći

Bosance i Hercegovce jutros je rastužila informacija da je životnu bitku izgubio mali heroj Akil Hadžihalilović iz Visokog, a, nažalost, isti dan je na bolji svijet otišla i mala princeza Nejla Alibašić.

Ovu informaciju u telefonskom razgovoru za Faktor potvrdio je njen otac Mirnes Alibašić, a objavljena je informacija na Facebook grupi Pomozimo Nejli da se izliječi.

Dženaza devetogodišnjoj Nejli Alibašić bit će u ponedjeljak u 15.45 sati na Mezarju Bradići u Vogošći.

Podsjetimo, u 2017. godini kroz razne humanitarne akcije javnost je saznala o slučaju djevojčice Nejle Alibašić, kojoj je dijagnosticiran neuroblastom, agresivni maligni tumor s veoma čestim metastazama, koji se najčešće pojavljuje kod djece, a mnogobrojni mediji, javne ličnosti i humanitarne akcije pokrenuli su se kako bi se osigurala sredstva potrebna za izmještanje Nejle u veće medicinske centre u Evropi.

Zbog veoma teškog stanja (stadij 4, infiltracijom koštane srži) i progresa bolesti tada je hitno podvrgnuta kemoterapijama i osiguran je novac za Nejlino liječenje u inostranstvu. Nakon dvogodišnje hrabre borbe i raznih tretmana, konstatirano je da u Nejlinom tijelu nema više aktivnih kancerogenih ćelija, što dalje omogućava pristup transplantaciji matičnih ćelija.

Nejla se prošle godine vratila kući u BiH, ali sreća, nažalost, nije bila na njenoj strani. Nakon relapsa bolesti ona je podvrgnuta prvoj operaciji u maju prošle godine, a rezultati nisu bili ohrabrujući. Druga operacija u julu ove godine ipak je rezultirala pozitivnim ishodom. Nažalost, bolest se ponovo vratila i danas je prestalo da kuca srce male princeze iz Vogošće.