Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prestižnih 18 nagrada za Kamerni teatar 55

BiH

kamerni 555

Kamerni teatar 55 ostavlja uspješnu sezonu, imajući u vidu osvojene nagrade i brojna gostovanja ostvarena na scenama van BiH, ali i gostovanjima drugih teatra na njegovoj sceni.

Ocijenio je to za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić, podsjetivši da su u prošloj godini realizirane tri premijere.

[pull_quote_right]Ovu je godinu također obilježila proslava 60. godišnjice Kamernog teatra 55, u okviru koje je premijerno izvedena predstava “Teferič”[/pull_quote_right]

Na sceni ove teatarske kuće u prošloj godini su održana 164 različita programa, koje je pratilo više od 25.000 gledalaca. Značajan podatak je gostovanje na sceni Kamernog čak 16 teatara, uglavnom iz susjednih zemalja, najviše Hrvatske i Srbije, ali i Italije te Portugala.

– Kamerni je uvijek bio otvoren za druga pozorišta, što ćemo ostati i ubuduće, jer to je naša svrha i misija – da se povezujemo i brišemo granice – kazao je.

Ansambl ove teatarske kuće gostovao je na pet festivala takmičarskog karaktera, gdje je osvojio čak 18 nagrada. Realizirano je i 15 gostovanja, a među najznačajnijim su Meksiko i Kanada.

– Među svim nagradama koje smo osvojili, treba izdvojiti prvaka Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića koji je osvojio veliko državno priznanje Republike Hrvatske “Vladimir Nazor” – istaknuo je.

Ovu je godinu također obilježila proslava 60. godišnjice Kamernog teatra 55, u okviru koje je premijerno izvedena predstava “Teferič”, kao i izložbe posvećene osnivaču te teatarske kuće Jurislavu Koreniću.

kamerni55

Sa gostovanja u Štokholmu

Jovičić također podsjeća da je na repertoaru 11 repriznih predstava, te da su sve izvedbe kao i uvijek u potpunosti posjećene.

Govoreći o finansijskoj osnovi rada ove kuće, Jovičić podvlači da je Kamerni u prošloj godini gotovo svaki drugi dan imao predstavu na repertoaru te osvojio najviše priznanja. Ipak, od svih pozorišta imao je najmanje izdvajanja iz budžeta.

– Međutim, s novim resornim ministrom obavili smo otvoreni razgovor te nam ostaje nada da ćemo imati razumijevanja da bi startna pozicija svih teatra bila ista, pa da se takmičimo ko će biti bolji – ocijenio je on.

Planirano je da novu umjetničku sezonu vjerovatno polovinom oktobra u Kamernom teatru 55 otvori predstava Dine Mustafića “Naš razred”, rađena po tekstu poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka.