Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme za dokazak pape: Stadion preuređen u crkvu na otvorenom (FOTO)

BiH

papa stolica (7)

Sve pripreme oko dolaska poglavara Vatikana pape Franje u posjetu Bosni i Hercegovini u subotu, 6. juna, teku u najboljem redu i poslovi bi uskoro trebali da se privedu kraju, poručeno je na konferenciji za novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Pododbora za Koševo Igor Planinić kazao je kako pripreme traju skoro tri mjeseca.

Stadion preuređen u crkvu na otvorenom

“Zaista smo svi uložili maksimalne napore da ovo sve prođe u lijepom ozračju. Mi smo u posljednja tri mjeseca skoro svaki tjedan održavali sastanke sa predstavnicima crkvenih pododbora i njihovim članovima koji su zaduženi za sve ove lokacije. Najzahtjevnije nam je bilo da se ogradi ovaj dio na Koševu. Odnosno, da pretvorimo lokaciju stadiona u mjesto gdje će se održavati misa, odnosno crkvu na otvorenom”, poručio je Planinić.

[quote_box_left]Stigla stolica za papu

Stolica i oltar za papu Franju stigli su danas u popodnevnim satima na stadion Koševo u Sarajevu gdje će u subotu, 6. juna, papa predvoditi centralnu misu.

Rezbarenu stolicu je napravila porodica Hajderovac iz Zavidovića, a pravljenje oltara i ambona za kojim će papa Franjo u subotu služiti sveto misno slavlje na stadionu Koševo pripala je stolariji Kraljevići iz sela Mrkodol pored Tomislavgrada. Oltar je izrađen prema nacrtu akademskog kipara Ilije Skočibušića koji je također izradio liturgijsko posuđe te procesijski križ sa svijećama.

Stolica koju će papa Franjo koristiti najprije je predstavljena u Crkvi sv. Josipa mještanima Zavidovića. Nakon toga je prevezena u Sarajevo u pratnji pripadnika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Salem i Edin Hajderovac u izradu stolice uložili su više od dvije hiljade sati aktivnog rada. Na stolici je urađen tapacirung te ukrasi na nosačima na kojima se nalaze simboli “alfa” i “omega”. Na stolici su, osim Hajderovaca, radili i Dino Čahtarević i Mujo Samba.

Edin Hajderovac je u izjavi za AA kazao da se ideja za stolicu javila kada je prvi put rečeno da će papa Franjo doći u BiH.

“Pošto mi u svojoj radionici radimo samo unikate, između ostalog, imao sam sličnu stolicu koja je naručena i tog momenta sam radio na njoj. Otac je gledao dnevnik i rečeno je da će papa Franjo doći u BiH”, ispričao je Edin.

Kako kaže, otac je tada od njega tražio mišljenje o tome da oni pošalju ponudu da naprave stolicu za papu, koja je u konačnici i bila prihvaćena.

“Na stolici je rađeno oko 2.150 sati. Nismo mogli da vjerujemo da smo dobili posao da radimo za papu. Mnogi umjetnici u svijetu bi imali volju i želju da nešto naprave za papu, a nemaju sreće. Ja sam imao tu sreću”, poručio je Edin.

Po odlasku pape Franje iz Sarajeva, stolica ostaje kao dar sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova”.

[/quote_box_left]

Zvono će blagosloviti nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u četvrtak u 17 sati.

Planinić je kazao i da bi križ na Koševo trebao biti dopremljen sutra, u srijedu, u jutarnjim satima.

“Sve ide po planu i spremni smo da ovaj posao privedemo kraju”, dodao je Planinić.

Pripreme su rezultirale spremnošću da se na centralnoj misi tokom posjete pape Franje Sarajevu u subotu okupi oko 65.000 vjernika.

Član Organizacionog odbora i premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako je posjeta pape Franje od posebnog značaja za Sarajevo, FBiH i BiH.

“Počastvovani smo jednom tako visokom posjetom. Posjeta ima višestruki značaj. Znamo da je Vatikan oficijelno i država. Prema tome, osim vjerske komponente, postoji i državnička komponenta posjete pape Franje kao predstavnika Vatikana. Federacija BiH će se pokazati u najboljem svjetlu i kao najbolji domaćin”, kazao je Novalić.

Pozvao je sve građane da dođu u što većem broju u subotu i uveličaju ovaj događaj. Izrazio je nadu da će svi građani, hodočasnici i vjernici stvoriti ambijent za odvijanje ove manifestacije.

Novalić: Pouzdan i uhodan sigurnosni sistem

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim terorističkim napadima tokom papine posjete, Novalić je kazao kako postoje dva aspekta zbog kojih ne vjeruje da može doći i do kakvog remećenja tako važnog događaja. Naglasio je da je set mjera koje primjenjuje sigurnosni sistem proceduralan i uhodan u cijelom svijetu, te se primjenjuje dosljedno. Novalić je istakao da je jedan od aspekata i to da papa Franjo ima pozitivnu percepciju i da je riječ o papi koji govori jezikom siromašnijih naroda.

“Zaista je omiljen u svim nacijama u BiH”, poručio je Novalić.

Predstavnik Crkvenog odbora u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić izrazio je radost što će papa Franjo posjetiti Franjevački međunarodni studentski centar na Kovačićima i u njemu održati ekumenski i međureligijski susret s članovima vjerskih zajednica BiH.

“Mi franjevci to doživljavamo kao veliku čast i priznanje našem radu i zauzetosti na pastoralnom planu, ekumenskom i međureligijskom dijalogu kroz više od 700 godina naše nazočnosti na ovim prostorima”, kazao je Marinčić.

IZ BiH predstavljat će delegacija na čelu sa reisom Kavazovićem

Prema njegovim riječima, u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru na Kovačićima predviđeno je da Katolička Crkva, Islamska zajednica, Srpska Pravoslavna Crkva i Židovska zajednica na susret sa papom pošalju izaslanstva od po 50 predstavnika.

Marinčić je istakao da će prema do sada prikupljenim informacijama Islamska zajednica biti zastupljena s vodećim članovima na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i svim eminentnim predstavnicima islamskih institucija u Sarajevu i BiH.

“Naglasak je na međureligijskom dijalogu i onome što religijske zajednice mogu uraditi na očuvanju pravednog i trajnog mira u BiH”, poručio je Marinčić.

Podsjetio je da Papa u BiH, kako je ranije najavio, dolazi u BiH kao brat i glasnik mira kako bi svima izrazio svoje poštovanje i prijateljstvo, da vjernike katolike utvrdi u vjeri, da iskaže potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te, iznad svega, da ohrabri za miran suživot u BiH.

Pojačan signal mobilne telefonije

Predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić poručio je da na dan posjete pape Franje neće biti uskraćeno korištenje mobitela, odnosno, ukidanja signala. Nefić ističe da je dobio informaciju da će BH Telekom pojačati signal na taj dan.

Podsjetio je da je u posljednja dva dana u Sarajevu boravila vatikanska delegacija koja se brine o organizaciji ove posjete te da su se sastali sa svim subjektima koji se brinu oko organizacije ovog događaja.

“Poduzimamo sve aktivnosti i planiramo naše aktivnosti na osnovu dosadašnjeg iskustva i na osnovu činjenica kojim raspolažemo. Do sada nemamo nikakvih ozbiljnih činjenica niti informacija koje bi mogle ugroziti ovu posjetu. Nadamo se da će tako ostati i ubuduće”, poručio je Nefić.

Papa Franjo i njegova pratnja će u 7,30 sati u subotu sa aerodroma u Rimu krenuti ka Sarajevu gdje se očekuju u devet sati. Dolazak na stadion Koševo planiran je u 10 sati i 40 minuta nakon čega će biti upriličeno euharistijsko slavlje i propovijed pape Franje.

Papa će napustiti Sarajevo u večernjim satima i vratiti se u Rim.

Građani su na dan posjete pape pozvani na saradnju sa policijom. Istaknuto je kako će u zonama i objektima koji se nalazi u blizini kretanja pape biti pojačane sigurnosne snage. Također, građani su pozvani da blagovremeno dođu na mjesta koja će papa obići: ispred zgrade Predsjedništva BiH, na stadionu Koševo, u Katedrali Srca Isusova, Franjevačkom međunarodnom studentskom centru (naselje Grbavica) te Nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II (naselje Otoka).