Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

denis bećirović

Presudama Tribunala dokazano da je u BiH bio međunarodni oružani sukob

Denis Bećirović
FOTO. H. Aljović/Fena
Denis Bećirović

– Okrenimo se prema budućnosti, ali uz stalnu budnost i oprez jer genocid je ponovljiv. Ne zaboravimo, planeri, nalogodavci i počinitelji genocida jedino imaju respekt prema onima koji su osposobljeni za odbranu i koji pokazuju želju za odbranom – rekao je Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je danas da je ovo važan dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu i svijet kada iza sebe ostavljamo 30 godina historije Haškog tribunala (Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju – MKTJ i njegovog pravnog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove – MRMKS).

– Na temeljima presuda ovog Tribunala moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini. Današnjom konačnom presudom čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bliže smo utvrđivanju pune istine o agresiji na Republiku BiH – istaknuo je.

Dodao je da je Haški tribunal ostavio i ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Između ostalog, hašku zaostavštinu čini: 2,5 miliona transkripata sudskih procesa, 422.000 dokumenata i 30.000 videozapisa. Održano je 10.800 dana suđenja, a svjedočilo je više od 4.600 svjedoka. Izrečeno je gotovo 1.500 godina zatvora i sedam doživotnih kazni.

– Tribunal nije sudio narodima već je utvrđivao individualnu odgovornost. Nakon i ove presude, političari iz susjednih država, ali i neki iz BiH moraju shvatiti da se politika sile, agresije i zločina ne isplati i da uvijek postoje mehanizmi koji sankcioniraju takve politike. Istina o počinjenom genocidu i naslijeđe Haškog tribunala ostaje trajna opomena čovječanstvu – kazao je Bećirović.

Istaknuo je da je odlukama koje se tiču genocida počinjenog nad Bošnjacima, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina, MKTJ pokazao da visoki položaj nekog pojedinca više ne može biti zaštita od krivičnog gonjenja.

– Pravosnažnim presudama Haškog tribunala, uključujući i presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, je dokazano da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu. Susjedne države su vodile rat za teritorije s ciljem stvaranja velike Srbije, a u jednom periodu rata i velike Hrvatske. Ove činjenice su utvrđene u osam pravosnažnih presuda MKTJ – povukao je Bećirović.

Dodaje da je današnja presuda Stanišiću i Simatoviću važna jer su pravosnažno osuđena dvojica bivših šefova srbijanske sigurnosne službe, čime je potvrđena Miloševićeva naredbodavna uloga s obzirom da se ova presuda odnosi na srbijansku Službu državne bezbjednosti (SDB) i njegove zločine u BiH, kao i u Hrvatskoj.

Napomenuo je da transkripti sa suđenja Haškog tribunala, kao i dokumentirani digitalni dokazi, pružaju mnogo detaljnije informacije o ulozi bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i Srbije nego same presude.

Stoga su, napomenuo je Bećirović, presude Haškog tribunala od kapitalnog značaja za cjelokupno međunarodno pravo i poredak te utvrđena je ne samo individualna već i institucionalna odgovornost visokopozicioniranih političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Srbije za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Smatra da međunarodna zajednica i BiH sada imaju pravnu, političku, moralnu i historijsku obavezu prema žrtvama i budućim naraštajima da traže reviziju historijskih i drugih udžbenika, reviziju krivičnog zakonodavstva u zemljama regiona, ali i procesuiranje i kažnjavanje preostalih odgovornih za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Povodom 30. godišnjice od osnivanja Haškog tribunala, ponovo je zatražio da Ujedinjene nacije donesu pravedno rješenje i da kompletnu originalnu arhivu Haškog tribunala pohrane u Sarajevu jer su u pitanju milioni štampanih stranica, tonskih zapisa, videosnimaka, fotografija, političkih dogovora i tajnih podataka, koji jasno oslikavaju šta se dešavalo tokom agresije na BiH.

– Međunarodna zajednica ne treba dozvoliti da se pravosnažne sudske presude samo arhiviraju i potom zaborave, a interesu očuvanja mira, stabilnosti i dobrosusjedske saradnje najviši organi vlasti i zvaničnici Republike Srbije trebali bi se odgovorno suočiti s posljedicama postupanja njihovih najviših dužnosnika i institucija devedesetih godina – naglasio je Bećirović.

Pozvao je i da se prestane s negiranjem sudski presuđenog genocida nad Bošnjacima, osudi zločinački projekt velike Srbije, prestane s politikom podrivanja i nepoštivanja BiH te osude i izopće počinitelji genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i prekine praksa pružanja utočišta ratnim zločincima.

Smatra da je današnja presuda i nova prilika za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinilaca genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina, kako bi se zajedno mogli okrenuti izgradnji prosperitetne budućnosti.

– Okrenimo se prema budućnosti, ali uz stalnu budnost i oprez jer genocid je ponovljiv. Ne zaboravimo, planeri, nalogodavci i počinitelji genocida jedino imaju respekt prema onima koji su osposobljeni za odbranu i koji pokazuju želju za odbranom – zaključio je Bećirović u današnjem obraćanju javnosti.