BiH

MUP KS

Pretresi objekata koje koristi direktor OSA-e Osman Mehmedagić

03/08/2021

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo vrše pretrese u Sarajevu po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a koji su povezani sa istragom u slučaju Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

Pretesi se obavljaju na četiri lokacije u glavnom gradu BiH, saopćeno je za N1 iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Mediji prenose da se traže dokumenti Američkog univerziteta, koji je Mehmedagiću izdao diplomu, koja je predmet spora.

Podsjećamo, u junu 2021. godine u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru OSA-e policija je sprovela pretrese u Sarajevu i Tuzli. Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA Osmanu Mehmedagiću vodi tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresirao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je bio u pritvoru.

On je osumnjičen za krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom jula predala lični dosje Mehmedagića koji je predan ovlaštenim službenicima MUP-a KS.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.