BiH

Akcija SIPA-e

Pretresi zaštitarskih agencija u BiH zbog poreskih utaja

15/07/2021

Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti", navelo je Tužilaštvo BiH

U više gradova u Bosni i Hercegovini (BiH) na 18 lokacija u oba entiteta i Brčko distrikta vrše se pretresi prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 15. jula.

Akcija kodnog naziva “Kruna” provodi se, prema navodima Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su pojedina preduzeća i osobe utajile porez u velikim iznosima.

Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija, vrše se u Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko Distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.

“Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreskim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima. S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija”, saopšteno je iz Tužilaštva.

U saopštenju se dodaje i kako se tužiteljica Posebnog odjela za organizovani, privredni kriminal i korupciju, nalazi na terenu u Banjoj Luci, gdje koordiniše rad policijskih službenika.

U akciji pretresa učestvuju pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te entitetskih policijskih struktura.

“Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti”, navelo je Tužilaštvo BiH.

U saopštenju se dodaje kako ta akcija predstavlja nastavak odlučne borbe protiv krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.